Ptujska bolnišnica je od sredine septembra ena od bolnišnic za zdravljenje covida-19, od 4. novembra pa so tudi bolnišnica s štirimi posteljami za intenzivno zdravljenje te bolezni.

Kot je dejala direktorica Anica Užmah, razmere obvladujejo. Prav danes so intenzivne zmogljivosti povečali še za dve postelji.

Dodatni dve postelji na intenzivni negi

Kot je dodal strokovni direktor Teodor Pevec, tako težko v času epidemije tudi v njihovi bolnišnici doslej še ni bilo, vseeno pa so zmogli pripraviti še dve intenzivni postelji in osebje, kar je v tem času, ko je vsaka postelja zlata vredna, zelo pomembno.

V bolnišnici sicer skrbijo za okoli 40 covidnih bolnikov.

»Državni sekretar se nam je na danes na rednem sestanku strokovnih direktorjev za to potezo še posebej zahvalil,« je poudaril Pevec, ki je dodal, da je tudi pri njih osebje že precej utrujeno, vseeno pa se vsi trudijo za to, da bi zdravstvo v naslednjih dveh do treh tednih preživelo. Klima je vseeno dobra, na bolniški je trenutno okoli 50 zaposlenih, kar pa ne odstopa od siceršnjih razmer.

Kar 150 tisoč evrov primanjkljaja

Svet zavoda ptujske bolnišnice, ki ga vodi Žarko Markovič, se je sicer na današnji seji seznanil tudi z devetmesečnim poslovanjem bolnišnice, ki je do konca septembra beležila nekaj manj kot 150.000 evrov primanjkljaja.

Kot je povedala Užmahova, so v tem obdobju ustvarili za 28,5 milijona evrov prihodkov in imeli nekaj več stroškov, oboje pa se je v primerjavi z letom prej zvišalo za dobro petino.

Čeprav so se likvidnostne razmere na dan poročila nekoliko poslabšale zaradi neporavnanih računov države v višini skoraj 900.000 evrov za covidne dodatke med aprilom in junijem, pa so se te po besedah Užmahove v primerjavi z enakim obdobjem lani pravzaprav bistveno izboljšale. Vmes so bili sicer tudi ti računi poravnani, je dodala.

Po besedah Pevca realizacija programov v tem času glede na razmere z epidemijo ni bila slaba. Ambulantna dejavnost je bila na večini oddelkov bolj ali manj v skladu z načrti, še največji zaostanek beležijo na oddelku za podaljšano bolnišnično zdravljenje, saj je tam trenutno naseljen oddelek za covid.

Uspešen razpis specializacij

Kadrovski načrt letos uresničujejo v skladu s potrebami. Pevec je posebej izpostavil zelo uspešen razpis specializacij, najboljši doslej.

Dobili so namreč po dva specializanta na radiologiji in ginekologiji ter po enega na ortopediji in pediatriji, tako da trenutno iščejo le še enega za interno kliniko ter enega za infektologijo.

Kot je optimistično dodal Pevec, bodo s tem rešili velik del težav na dolgi rok, saj gre pri vseh za kandidate iz bližnjih krajev, ki imajo tudi namen ostati v bolnišnici.

Urgentni center na Ptuju

Vodstvo bolnišnice je svet zavoda seznanilo še z zadnjimi informacijami glede projekta urgentnega centra.

Na razpis za izbiro izvajalca gradbenih del so prispele tri ponudbe, med katerimi je bila najnižja ponudba podjetja Medicoengineering iz Trzina in je bila tudi edina znotraj predvidene zaprte finančne konstrukcije.

Ponudbe zdaj pregleduje strokovna komisija, ki bo v kratkem sprejela odločitev o izbiri izvajalca.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice