Foto: Žan Osm
Ptujska poletna noč je naposled vseeno potekala v zelo skromni obliki.

Ko govorimo o Ptujski poletni noči, lahko trdimo, da govorimo o ptujskem prazniku. Prazniku, ob katerem mestne ulice napolni vrvež, otroški smeh, glasba in stojnice z dobro hrano.

Vsako leto smo uživali ob sklepanju novih in obnavljanju starih prijateljstev ter prisluhnili glasbenikom raznolikih žanrov, letos pa je Ptujska poletna noč zaradi vremenskih razmer potekala v zelo okrnjeni obliki. Sprva smo sklepali, da bo dogodek zaradi hudih poplav po državi odpovedan, a je županja Nuška Gajšek dejala, da bo dogodek vseeno izpeljan, v kolikšni meri bo to le mogoče.

Na Facebooku je objavila zapis, ki ga objavljamo v celoti:

»Danes je res katastrofalni dan za Slovenijo. Tako hudo še ni bilo nikoli. In seveda od jutra spremljamo dogajanje po državi in doma. Ta dan je tudi slučajno dan, ko praznuje naše mesto. Veliko smo razmišljali kaj narediti. Na koncu smo se odločili, da dogodek izpeljemo in počastimo ljudi, ki so temu mestu dali del sebe. Za njihovo delo, pogum in vztrajnost. Odpoved dogodka kot taka ni izraz solidarnosti, če temu ne sledijo dejanja. Bi odpoved dogodka pomenila uteho? Morda. A danes nismo mogli na teren po državi pomagat prizadetim. Ker smo bili izrecno pozvani, da ne povzročamo dodatnih zastojev za reševanje. Naj ne hodimo na pot. In naj ne delamo gužve. Pomoč mora biti organizirana, da ne dela dodatne škode.

Takoj smo pripravljeni ponuditi pomoč, vsakemu, ki jo potrebuje. Tudi sami živčno spremljamo dogajanje glede pretoka Drave. Upajmo, da nam noč prizanese. Da bomo lahko pomagali drugim. Morda bomo lahko to storili jutri. Kot prostovoljci pri čiščenju, polnjenju vreč ali kaj tretjega. Takrat bo čas, da izkažemo solidarnost. Ko bo mogoče in varno. Ko ne bomo dodatno ogrožali premoženja in življenj. Vse dobro.«

Prazne, mokre in hladne ulice

Na sobotni večer smo obiskali ptujsko staro mestno jedro, a so lokali več ali manj samevali – organizatorji že tako okrnjenega programa so solidarno večino dogodkov odpovedali, saj to kajpak ni čas za veselje in živahnost. Tako nas je pričakal pogled na praktično prazna ali zaprta prizorišča.

Ptujska noč je tako dočakala skromen epilog in upamo, da bo prihodnje leto zaživela v svojem polnem sijaju, ki so ji ga letos vzele neprizanesljive vremenske razmere.

Kljub temu pa smo si uspeli ogledati razstavo z naslovom Na potovanju v …, ki postavljena na ogled v sklopu umetniškega festivala Art Stays, na kateri smo si ogledali dela šestih slovenskih umetnikov.

Predstavnica galerije Viktorija Šuligoj nam je povedala, da je v času festivala, ki traja od 9. julija do 10. septembra, poleg Galerije Luna aktivnih kar sedem razstavišč – Galerija mesta Ptuj, Dominikanski samostan, Miheličeva galerija, Ptujski grad, Knjižnica I. Potrča Ptuj, Galerija FO.VI in Galerija Magistrat. Poleg tega je nekaj del razstavljenih tudi po celotnem starem mestnem jedru.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice