FOTO: Damjan Trafela
Ptujski grad, ki je v lasti države, z njim pa upravlja Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, še vedno nima zagotovljene ustrezne požarne varnosti, saj tam ni bilo zgrajeno hidrantno omrežje, s katerim bi omogočili nemoteno posredovanje gasilcev v primeru požara.

Ptujski mestni svetnik Milan Klemenc je ob nedavnem katastrofalnem požaru katedrale Notre-Dame v Parizu na mestno občino naslovil pobudo, da je potrebno takoj zagotoviti požarno varnost na tem največjem ptujskem dragulju, poroča STA. 

Prizadevali so si za prenovo električnega in vodovodnega sistema

Kot član svetniške skupine prejšnjega župana Mirana Senčarja je ob tem pojasnil, da so si na mestni občini že od leta 2017 prizadevali za pridobitev služnostne pravice s strani ministrstva za kulturo za obnovo električnega in vodovodnega omrežja. Za omenjena dela je občina takrat prejela kulturno varstveno soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine, a se projekta ni lotila, ker naj bi bil dodaten pogoj izdelava konservatorskega načrta.

Klemenc je še zatrdil, da naj bi bili takratni predstavniki ptujske občine neuradno obveščeni, da ministrstvo za kulturo ni naklonjeno izdaji služnostne pravice. Ker naj bi občina v preteklosti večkrat neuspešno skušala dobiti soglasje za gradnjo, je novo mestno oblast pozval, da se takoj loti projekta, z ali brez soglasja ministrstva, in tako zaščiti izredno pomemben kulturni spomenik, poroča STA. 

Pokrajinski muzej pogodbeni upravljavec gradu

»Vložena je kandidatura Ptuja za Evropsko prestolnico kulture, a ne vem, kako jo bomo zagovarjali s prazno veduto mesta, če se kaj zgodi. Verjamem, da bo županja k rešitvi problema resno pristopila, saj prihaja iz istih vrst kot aktualni minister,« je še dodal mestni svetnik.

Na pristojnem ministrstvu so za STA poudarili, da je s požarno varnostjo gradu najbolje seznanjen pokrajinski muzej kot pogodbeni upravljavec objekta, ob tem pa dodali, da je ptujska občina že leta 2010 pridobila gradbeno dovoljenje za obnovo vodovoda, ki pa je maja 2014 poteklo.

Na ministrstvu tudi pravijo, da mora občinska javna služba in ne država po lani pridobljenem mnenju državnega odvetništva zagotoviti zadostno oskrbo s pitno vodo za objekte na območju mestne občine, torej tudi za območje gradu.

V kratkem operativni sestanek ministrstva s Pokrajinskim muzejem Ptuj-Ormož

Ob tem so spomnili na nedavni delovni obisk ministra Zorana Pozniča s strokovnimi sodelavci na Mestni občini Ptuj, kjer so se med drugim dogovorili, da bo v kratkem sledil operativni sestanek ministrstva s Pokrajinskim muzejem Ptuj-Ormož in predstavniki občine, poroča STA. 

Na ministrstvu za kulturo pa so tudi zanikali trditve Klemenca, da naj ne bi bili naklonjeni izdaji služnostne pravice. Kot zatrjujejo, služnost zaradi gradnje hidranta ni bila nikoli vprašljiva, o čemer so občino z dopisom zadnjič obvestili 20. marca lani.

Nejasnosti glede financiranja hidrantnega omrežja

Očitno pa nejasnosti glede financiranja hidrantnega omrežja ostajajo. Kot je za STA povedala županja Nuška Gajšek, z mnenjem državnega odvetništva niso seznanjeni, zato ga ne morejo komentirati. Hkrati pa je poudarila, da je tudi občina zaradi omenjene problematike pridobila številna mnenja različnih institucij.

Eno takih je mnenje Uprave za zaščito in reševanje, s katerim je bilo seznanjeno tudi ministrstvo, in iz katerega izhaja, da je za zagotovitev virov vode za požarno varnost na gradu odgovoren lastnik objekta, torej država, poroča STA. 

»V skladu s tem mnenjem smo od ministrstva za kulturo lani prejeli dopis, v katerem navajajo, da so pripravljeni prevzeti financiranje izvedbe hidrantnega omrežja,« je še dodala Gajškova.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Kdo bo placeval (nepreverjen)

za gradove ce pa imamo brezposelne? Gradovi ustvarjajo izgube, so samo breme in strosek ....

Starejše novice