Srečko Đurov, načelnik Upravne enote Maribor, se je za Ptujinfo odzval na potezo ministrstva za notranje zadeve, ki je odpravilo odločbo Upravne enote Maribor, s katero je ta že drugič prepovedala koncert Thompsona v Mariboru.

»Odločbo ministrstva za notranje zadeve sem dolžan upoštevati, še vedno sem pa mnenja, da je bila odločba Upravne enote Maribor o prepovedi koncerta Marka Perkovič Thomsona pravilna. Poveličevanja ustaštva na javni prireditvi grobo posega v človeško dostojanstvo. Še posebej to velja za mesto Maribor, ki je v drugi svetovni vojni doživelo hud teror,« je jasen Srečko Đurov, načelnik Upravne enote Maribor.

Kot nadaljuje Đurov, je Upravna enota Maribor predlogu policije ugodila in predmetni koncert prepovedala, saj so prepričani, da so s prepovedjo varovali temelje ustavne ureditve, in sicer vladavino prava, človeško dostojanstvo in pluralizem. 

»Pluralizem ni nekaj, kar je neomejeno. Ko so podani stvarno upravičeni razlogi in obstaja družbena potreba v demokratični družbi, ko sta pravici do javnega zbiranja in svobode izražanja izrabljeni za cilje, ki so v nasprotju s Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in Ustavo Republike Slovenije, je upravni organ dolžan ukrepati. Stvarno upravičeni razlogi za prepoved javne prireditve so bili dokazani na podlagi ravnanj pevca in dela publike na prejšnjih javnih prireditvah Marka Perkovića Thompsona pred letom 2017 in po letu 2017 vse do danes,« pojasnjuje Đurov in dodaja: 

Đurov: Poveličevanje ustaštva ni pluralizem

»Poveličevanje ustaštva in spodbujanje k sovraštvu na javni prireditvi nista pluralizem. Je direkten napad na temeljne vrednote Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in Ustave Republike Slovenije. V tem primeru ne gre za iritanten, ekscentričen, provokativen govor, ampak za govor, ki je usmerjen v izzivanje nasilja. Zgodovina je dokaz tega nasilja. Tako javno prireditev Upravne enota Maribor ni prepovedala zaradi svetovnih nazorov in ideologije organizatorja in pevca kot poskuša prikazati organizator, ampak ker v Republiki Sloveniji poveličevanja ustaštva in spodbujanja sovraštva na javni prireditvi ni dovoljeno.« 

Upravna enota Maribor je v ponovljenem postopku upoštevala čisto vsa napotila Upravnega sodišča Republike Slovenije in ministrstva za notranje zadeve, še izpostavlja načelnik Upravne enote Maribor. 

»Zato nas ta odločitev še toliko bolj preseneča in hkrati skrbi. Z vidika vrednostne ocene posega v človekovo dostojanstvo z organiziranjem koncerta Marka Perkovića Thompsona ni bistvene razlike, kot če bi organizirali v Mariboru koncert izvajalca, ki je znan, da na koncertu vzklika 'Heil Hitler' ali 'Sieg Heil' in ki bi takšne vzklike vtkal celo v svoje pesmi, ki bi v pesmih slavil nacistične zločince, ki bi spodbujal obiskovalce h kričanju takšnih vzklikov in ki bi v svojih izjavah za medije slavil nacizem in Adolfa Hitlerja. Če bi upravni organ odločal o prepovedi takšnega koncerta, bi bilo dvomov o sorazmernosti posega v obliki prepovedi verjetno zelo malo. Še vedno smo mnenja, da je zločinska narava ustaškega režima enakovredna nacistični, vzklik 'Za dom spremni!' pa je ekvivalent nacističnemu pozdravu 'Heil Hitler' ali 'Sieg Heil'. Tudi žrtve obeh fašističnih, genocidnih in totalitarnih režimov se v precejšnji meri prekrivajo,« odločno dodaja Đurov.

Spomnimo. Organizator koncertov Miran Trol, ki je prvi koncert hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona v Sloveniji nameraval organizirati že maja 2017, za Mariborinfo zadeve sicer ne želi komentirati: »Osebno v tem trenutku ne dajem nobenih izjav v zvezi s tem. Vse boste izvedeli, ko bo čas za to.«

Thompson in organizator Trol imata zdaj v rokah pravnomočno odločbo, a vprašanje je, če bo hrvaški glasbenik še želel izvesti koncert. Navedbe hrvaškega izvajalca Thompsona, da naj bi mu z obema prepovedma nastalo za kar 150.000 evrov poslovne škode, na Upravni enoti Maribor niso želeli komentirati.

V odločbi ministrstva za notranje zadeve, ki je pritožbo Trola sprejelo kot utemeljeno, je zapisano, da se prijava javne prireditve vrne Policijski postaji Maribor. 

Celotna odločba v nadaljevanju. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice