Čeligijev stolp je desetletja propadal, njegova obnova pa je zdaj končana. Kakšni so načrti s stolpom?

Kot smo že poročali, je mariborska občina leta 2020 pričela z interventno obnovo Čeligijevega stolpa, saj je bil objekt v zelo slabem stanju.

Strešno konstrukcijo in kritino so na mariborski občini zaradi ogrožene statike konstrukcije strehe interventno že obnovili konec leta 2020, nato pa je sledila nadaljnja obnova objekta.

»Obnova Čeligjievega stolpa je stekla zaradi zagotavljanja varnosti, preprečitve nadaljnjega propadanja pa tudi zaradi ohranitve in oživitve njegove zgodovinske vrednosti,« so za Mariborinfo poudarili na mariborski občini.

Severni - Čeligijev stolp, ki je bil zgrajen v 15. stoletju, je edini ohranjen med štirimi kvadratastimi stolpi na severni strani mestnega obzidja in tako predstavlja veliko kulturno dediščino mesta.

Kaj vse so obnovili?

Da je bil Čeligijev stolp v izredno slabem stanju, priča tudi dogodek iz leta 2019, ko se je zrušil spodnji del stolpa, ki ga je občina sicer hitro sanirala. V lanskem letu pa je mariborska občina začela z njegovo zahtevnejšo obnovo.

K obnovi stolpa nekdanjega mestnega obzidja so pristopili z namenom ohraniti prvinskost objekta. Vzdrževalna dela so obsegala sanacijo temeljev, zidu, medetažnih konstrukcij in ureditev okolice.

Stroški gradbenih, obrtnih in inštalacijskih del del so znašali 347.726,34 evrov, od tega je ministrstvo za kulturo sofinanciralo 123.285,35 evrov.

Foto: Borut Ambrožič

Kakšni so načrti s Čeligijevim stolpom?

Čeligijev stolp je s svojo pojavnostjo kvalitetna stavbna prezentacija dela mestne preteklosti – gre za edini preostali obrambni stolp severne stranice nekdanjega srednjeveškega obzidja.

»Objekt ima zaradi gabaritov, zaščitenosti in umeščenosti nekaj omejitev glede možnih programskim umestitev,« so pojasnili na občini.

Osnovna bo zagotovo zagotavljanje dostopnosti do pomembne kulturne dediščine, sledi pa razvoj in izvajanje vzgojno izobraževalnih, kulturnih in turističnih programov ter programov ohranjanja materialne in nematerialne dediščine.

»V načrtu je, da stolp postane prepoznavna točka mestnega jedra, ki je integrirana v dejavnosti različnih ustanov in nevladnih organizacij ter vključena v turistično ponudbo mesta,« pa so jasni na mariborski občini.

S Čeligijevim stolpom bo upravljal Urad za kulturo in mladino Mestne občine Maribor.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualne predsednice države?

Starejše novice