V zadnjih dneh so družbena omrežja preplavile objave podolgovatih modrih sadežev - sibirskih borovnic. Za kakšno sadje gre in kakšne so v primerjavi z običajnimi borovnicami?

Sibirske borovnice, poznane tudi kot haskap jagode, so posebna vrsta jagodičevja, ki izhaja iz Sibirije in je izredno nezahtevno za vzgajanje. 

Sibirske borovnice ali haskap jagode

Zoreti začne v začetku maja, zaradi česar pravimo tej vrsti sadja tudi 'majske jagode', zori pa nekje do sredine junija, kar pomeni, da je to prvo sadje z lastnega vrta. 

Gre za jagodičevje, ki je podobno običajnim borovnicam saj je temno modre barve, je pa po okusu nekoliko bolj kiselkasto ter večje in bolj podolgovate oblike. 

Kaj pa naredi sibirske borovnice tako posebne, da se v čedalje večji meri vzgajajo tudi v Sloveniji?

Polne vitaminov in antioksidantov, poznane tudi kot jagode večne mladosti

Poleg enostavnega vzgajanja in zanimive oblike so sibirske borovnice priljubljene tudi zaradi tega, ker so prava vitaminska bomba

Vsebujejo namreč izjemno veliko vitamina C, kalija, fenolnih spojin, antocianinov, karotena, folne kisline, mineralov in drugih antioksidantov, zaradi česar jih imenujejo tudi 'jagode večne mladosti', na severu Japonske pa so poznane kot 'jagode dolgega življenja in dobrega vida'.

So polne železa, magnezija in bakra, kar posledično pomeni, da imajo antikancerogeno, antibakterijsko in antialergijsko delovanje in so primerne tudi za zdravljenje.

V tradicionalnih medicinah so jih že od nekdaj uporabljali za zdravljenje bolezni srca, želodca, jeter, bolezni oči, kože in artritisa.

Tako jih lahko uporabite

Ne nudijo pa samo spomladanskih sadnih užitkov in zdravilnih učinkov, sibirske borovnice so nadvse uporabne tudi v kulinariki.

Uporabljate jih lahko tako sveže kot tudi toplotno obdelane. Primerne so na primer za marmelade, džeme, sladice in torte. 

Iz njih lahko skuhate tudi sok, jih dodate v žganje in ustvarite liker ali pa jih uporabite za posebno vrsto vina. Brez težav jih lahko tudi zamrznete in jih shranite za mesece, ko bo sadja manj.

Okoliški kmetje ostali brez pogodbe za odkup in s kupi pridelka

Čeprav gre za izjemne sadeže, ki so vse bolj priljubljeni, pa imajo slovenski pridelovalci sibirskih borovnic letos nemalo težav. 

Največji slovenski odkupovalec haskap jagod oziroma sibirskih borovnic naj bi tik pred začetkom sezone prekinil pogodbo s kar 70-timi slovenskimi kmeti, ki ji pridelujejo.

Nekateri kmetje so posledično ostali z več sto kilogrami pridelka, ki ga ne morejo tako zlahka prodati.

Zdaj so se združili v društvo in iščejo najrazličnejše prodajne kanale ter skupaj razmišljajo, kako naprej, kako bi prodali letošnji pridelek. 

Pozivajo k ročnemu obiranju sibirskih borovnic

Ena izmed rešitev je tudi ta, da so začeli ponujati samoobiranje sibirskih borovnic po različnih krajih po Sloveniji in po posebej ugodni ceni, z namenom prodajanja okusnih haskap jagod pa se vrstijo tudi številne objave na družbenem omrežju Facebook.

Na pridelovalko sibirskih borovnic iz Prekmurja je v luči prodaje pridelka na družbenem omrežju med drugim opozoril tudi priznan kuharski šef Bine Volčič, ki prav tako vabi na ročno obiranje. 

»Kot pridelovalka ekoloških sibirskih borovnic je letos nenadoma ostala brez obveznega odkupa pridelka, ki ji pogodbeno pripada. In po vsem trudu in vlaganjih je ostala sama s 800 kilogrami pridelka, ki je en prvih spomladanskih virov zdravja. Kakovost borovnic je vrhunska, za sladice, sladoled, marmelado ali za v žganje. Od 5. do 11. junija na svoji kmetiji v Križevcih odpira vrata za samoobiranje. Morda se vidimo med grmički ... pridite na Goričko in se ustavite po par kilc sveže nabranih 'sibirk',« je zapisal Volčič.

Starejše novice