Sezona cvetnega prahu ambrozije je še vedno aktualna. Obremenitev s cvetnim prahom ambrozije je v naših krajih te dni visoka, visoke pa so tudi kazni, če se ambrozije ne zatira.

Zaradi visokega alergenega potenciala ambrozije bodo mnogi te dni hodili naokoli solznih oči in z zamašenim nosom.

Obremenitve v naših koncih te dni visoke

V nižinah namreč poteka druga polovica sezone cvetnega prahu ambrozije, obremenitve v severovzhodni Sloveniji bodo te dni visoke.

Zato so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pripravili naslednja opozorila:

  • V neposredni bližini rastlin ambrozije smo lahko izpostavljeni večji obremenitvi s cvetnim prahom kot so izmerjene vrednosti. 
  • Vetrovi lahko transportirajo cvetni prah ambrozije iz območij z visoko obremenitvijo zraka, zato se lahko srednje visoka obremenitev kratkotrajno poviša na visoke vrednosti. 
  • Cvetni prah ambrozije se iz prašnic sprošča zgodaj zjutraj, po sončnem vzhodu. Povišanje obremenitve zato zaznamo že med 6. in 8. uro zjutraj, najvišje vrednosti so izmerjene do 12. ure, visoka obremenitev lahko vztraja do 18. ali 19. ure. 
  • Jutranja megla ovira širjenje cvetnega prahu z rastline v zračne mase. V vodne kapljice megle in padavin so ujete spore plesni.
Obremenitev zraka s cvetnim prahom ambrozije 15. septembra.
Obremenitev zraka s cvetnim prahom ambrozije 16. septembra.

Alarmni sistem za cvetni prah ambrozije prikazuje pričakovano tridnevno obremenitev zraka s cvetnim prahom ambrozije v panonski regiji in sosednjih geografskih regijah. Zgornji fotografiji prikazujeta stanje 15. in 16. septembra

Raste tudi ob priljubljeni turistični točki

Ambrozija je zelo razširjena na neurejenih nekmetijskih zemljiščih, posebej ob cestah in železniških progah ter ob bregovih rek in potokov. Bralci so nas opozrili, da so ambrozijo opazili tudi v številnih jarkih ob cestah.

Foto: bralec
Foto: bralec

Zatiranje trdovratnega plevela nujno

Ker gre pravzaprav za eno najbolj alergenih rastlin in hkrati tudi trdovraten plevel na kmetijskih površinah, je sistematično zatiranje nujno. Od avgusta 2010 tako tudi v Sloveniji velja odredba, ki določa ukrepe za zatiranje in preprečevanje širjenja pelinolistne ambrozije in k ukrepanju zavezuje lastnike zemljišč, na katerih rastlina raste. S tem je to edina škodljiva rastlina, za katero je v državi predpisano obvezno zatiranje.

Odredba velja tako za upravljavce cest, železnic, letališč in parkov kot za občine, kmetovalce, lastnike vrtov in vse druge lastnike.

Kazni tudi do poldrugega tisočaka

Ob neupoštevanju predpisov vam grozijo precejšnje denarne kazni. 

Z globo 500 evrov lahko kaznujejo fizično osebo, podjetnika posameznika ter odgovorno osebo pravne osebe in posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, 1500 evrov pa morajo odšteti pravne osebe, če na svojem zemljišču ne odstranjujejo ambrozije.

Nadzor nad izvajanjem predpisa sicer izvajajo fitosanitarni inšpektorji Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. 

Izpulite jo s korenino vred

Kako torej nad plevel? Ambrozijo izpulite skupaj s korenino, lahko pa jo tudi pokosite oziroma se je na obdelanih kmetijskih površinah lotite z uporabo ustreznih herbicidov.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

krmača (nepreverjen)

Čuden je ta narod, konoplje ne smem imeti, ambrozijo so mi tudi prepovedali, koprive ne maram, kaj seda ??

Starejše novice