Približuje se evropski teden mobilnosti, ki lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov.

Tema letošnjega tedna je Združuj in učinkovito potuj, želi pa nas spodbuditi, da bi na vsakodnevnih poteh kombinirali več okolju prijaznih načinov premikanja. Z aktivnostmi bo v tednu mobilnosti sodelovalo 74 slovenskih občin.

Zmanjšati promet in njegove negativne posledice

Vodilo trajnostne mobilnosti je zadovoljiti potrebe vseh ljudi po mobilnosti ter obenem zmanjšati promet in njegove škodljive posledice, so pred tednom mobilnosti izpostavili na infrastrukturnem ministrstvu, poroča STA. 

Osrednja tema letošnjega tedna mobilnosti, ki bo trajal od 16. do 22. septembra, se bo vrtela okoli možnosti in koristi prepletanja in dopolnjevanja različnih vrst potovanj, ki nas lahko pripeljejo do cilja.

Prebivalec Slovenije na vsakodnevnih poteh letno naredi 7200 kilometrov, največ z avtomobilom

Prebivalec Slovenije na vsakodnevnih poteh v enem letu naredi 7200 kilometrov, kar je toliko, kot da bi se iz prestolnice trikrat odpravil do Pariza in nazaj, ugotavlja statistični urad.

Naše najpomembnejše prevozno sredstvo ostaja osebni avtomobil. Ta je bil glavno prevozno sredstvo na 68 odstotkih poti, na katerih je bilo opravljenih 84 odstotkov vseh kilometrov. Podatki sicer niso presenetljivi, saj je bilo konec lanskega leta v Sloveniji več kot 1,1 milijona osebnih avtomobilov, kar pomeni dva avtomobila na tri prebivalce, stare 18 in več let, poroča STA. 

Med najpogostejšimi načini premikanja je tudi pešačenje

Drugi najpogostejši način premikanja je bilo pešačenje, in sicer na 21,3 odstotka poti. Kolo je bilo uporabljeno na 4,5 odstotka poti, javna prevozna sredstva pa na 4,3 odstotka poti. Le na poteh v razdaljah do enega kilometra je bilo več poti opravljenih peš kakor z avtomobilom, na vseh drugih razdaljah pa je kot način premikanja prevladoval avtomobil.

Občine bodo trajnostno mobilnost tudi letos spodbujale s številnimi dogodki

Da bi med občani spodbudile okolju prijazne načine premikanja, bodo občine tudi v sklopu letošnjega evropskega tedna mobilnosti organizirale številne dogodke.

V Mariboru bodo v želji, da bi evropski teden mobilnosti čim bolj približali občanom, izvajali številne dejavnosti. Med drugim bodo z dijaki in študenti fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko spoznavali »elektromobilnost« ter premagovali naklon ceste za Tremi ribniki in razdaljo na Hipodromu v Kamnici.

Na Trgu svobode se bodo družili z invalidskimi in humanitarnimi organizacijami, se preizkusili na Ovirantlonu ter skupaj z domom Danice Vogrinec izvedli predavanje na temo trajnostne mobilnosti za aktivno in zdravo staranje.

Številne občine bodo v aktivnosti vključile tudi otroke

Da bi pomen trajnostne mobilnosti spoznali že najmlajši, bodo številne občine v svoje aktivnosti vključile tudi šole. Mnoge so že vključene v projekt Pešbus, v okviru katerega se učenci v šolo odpravijo peš v organiziranih skupinah po domišljeno začrtanih poteh in po stalnem urniku.

Spodbuda k uporabi več različnih prevoznih sredstev še kako potrebna

Rezultati Sursovega raziskovanja o dnevni mobilnosti potnikov kažejo, da je spodbuda k uporabi več različnih prevoznih sredstev še kako potrebna, saj je bil na večini naših poti (95 odstotkov) uporabljen le en način premikanja. To je bilo na petini poti pešačenje, na drugih pa največkrat avtomobil, poroča STA. 

Kadar sta bila na eni poti uporabljena dva načina premikanja, je bilo pri večini poti pešačenje kombinirano z nekim drugim prevoznim sredstvom - spet največkrat z avtomobilom. Slednjega bodo poskušale občine v čim večji meri iz prometa izločiti vsaj zadnji dan evropskega tedna mobilnosti.

Preberite še

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice