Slika je simbolična.
Brez čebel ni življenja. So pomembni opraševalci, vestne delavke in zato jim bo na pomoč priskočila tudi ptujska občina.

Čebelarska zveza Slovenije se je odločila za prevzem pobude za zmanjšanje negativnega vpliva na okolje zaradi toplogrednih plinov. 

»Čebelarji že dolga leta spodbujamo sajenje medovitih rastlin preko sodelovanja z občinami,« so zapisali čebelarji.

Tako nekatere občine ob rojstvu otrok podarjajo drevesa, tudi Mestna občina Ptuj pa travnatih površin ne kosi, dokler cvetlice ne odcvetijo. 

Na pomoč tudi ptujski šolski center

Čebelarji pa vejo, da tako spodbujanje zahteva dobro strokovno znanje. Tega so ponudili na Zavodu za gozdove Slovenije, brez oklevanja pa so na pomoč priskočile tudi šole po Sloveniji, med njimi tudi Šolski center Ptuj, Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo.

Cilj projekta na Evropski ravni je, da bi do leta 2030 posadili tri milijarde dreves, želijo pa tudi povečati medovitost držav. 

Medovita drevesa, kot so lipa, javor, kostanj, jablana, hruška, češnja, bodo sadili v gozdovih, na vrtovih, v balkonskih koritih, pa tudi na javnih površinah. 

Za Ptuj kar 700 kilogramov semen

Lani je bilo več javnih površin na Ptuju nepokošenih. Kosilnice so sicer delovale, občina pa ni kosila nalašč. Tako so našim čebelam omogočili daljšo pašo. 

Nekaj zelenic na Ptuju je lani ostalo nepokošenih vse do konca maja, na zelenicah pa so bile table, ki so opozarjale: »Čebelice smo na delu, košnja bo počakala«.

Na ptujski občini pa so se letos odločili, da bodo dodatno posejali travniške medovite cvetice. Naročili so kar 700 kilogramov semen travniških rastlin

»Ker se je v preteklosti preveč kosilo, je tudi medovitih travniških cvetic precej manj, zato smo se v Mestni občini Ptuj odločili, da na površinah, ki smo jih lani namenili za hranjenje čebel in jih v času cvetenja nismo kosili, dodatno posejemo travniške medovite cvetice,« so za Ptujinfo razkrili na občini. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice