V Halozah stavijo na razvoj vinogradništva in turizma.

Turizem v Halozah se postopno, a vztrajno razvija tudi s pomočjo aktivnosti Lokalne akcijske skupine Haloze, v katero je vključenih več kot 90 članov iz šestih haloških občin. Njeno vodenje je prevzel Gorazd Šeruga, ki si želi čim bolj dinamičen razvoj vinogradništva, samooskrbe in turističnih ponudnikov.

Vodilni partner v projektu LAS Haloze je podjetje PRJ Halo, ki je odgovoren za izvedbo pripravljalne faze strategije in administrativno upravljanje LAS Haloze. 

Njegov direktor Jernej Golc je za STA povedal, da so v minulih dveh letih energijo usmerjali v izgradnjo destinacije Haloze in blagovno znamko Visit Haloze. 

V šestih haloških občinah - Zavrč, Cirkulane, Videm, Podlehnik, Žetal in Majšperk - so imeli leta 2021 približno 190 registriranih ležišč, že leto kasneje pa 300. Leta 2022 je v Halozah prenočilo nekaj več kot 15.000 turistov, kar je 3000 več kot leto prej.

Glavni turistični vstopni točki za Haloze sta po besedah Golca Ptujska gora in grad Borl. 

»Borl bomo predvidoma maja spet odprli in to bo res velika pridobitev za Haloze. S sredstvi LAS smo v zadnjih desetih letih obnovili za ogled in obisk turistov več kot deset turistično zanimivih točk, recimo Park dediščine Cirkulane ali pa različne haloške domačije in kmetije,« je dejal Golc.

Za Haloze je po njegovem mnenju zanimiv tudi avtodomarski turizem, v Podlehniku so tako lani vzpostavili postajališče za avtodome. 

Prav preko razpisa LAS so za območje Haloz kupili tudi nekaj e-koles. Za projekte LAS Haloze je za obdobje 2021-2027 namenjenih 1,7 milijona evrov projektnih sredstev, približno 400.000 evrov pa je lastnih sredstev.

Najpomembnejši področji sta turizem in razvoj vinogradništva ter vinarstva, meni novi predsednik LAS Haloze Šeruga.

»Pri tem je Vinarska zadruga Haloze pomemben člen v smeri doseganja tega cilja. V prejšnjih letih so namreč dobili sredstva za nakup polnilne linije, ki ponuja storitve vsem, ne samo članom,« je dejal za STA.

Sicer pa v ospredje poleg vinogradništva in kmetijstva postavlja še samooskrbo in turistične ponudnike na območju Haloz. 

»Privabiti želimo domače in tuje goste v Haloze ter jim ponuditi različne zvrsti turizma - od ribiškega, kolesarskega, športnega. Omogočiti želimo tudi razvoj nastanitvenih objektov, zato pa omogočamo domačinom, da v sklopu delavnic razvijajo svoje storitve in kandidirajo na razpisih,« je še dejal.

Komentarji (1)

Simon Brocade (ni preverjeno)

Haloze neizkoriščen dragulj,če mene kdo kaj vpraša!

Starejše novice