Nasmejana in pozitivna Petra iz Prekmurja ideje za pravljice črpa iz vsakdanjega življenja. Zgodbe nosijo močne sporočilne vrednosti, ki dajo misliti.

Petra Šobak je po poklicu učiteljica, po srcu poleg tega še pisateljica. Že v prvih minutah pogovora se vidi, da je optimistka in ve, da svet ni le črno-bel.

Pred kratkim je začela pisati pravljice, pravi, da za otroke, a se nad globljimi sporočili zamislijo tudi odrasli.

»Z možem Jankom, načelnikom Policijske postaje Murska Sobota imava hčerko Marušo, ki je enkratna in čudovita, a čedalje bolj tudi samosvoja deklica. Popolnoma v nasprotju s podobo v pravljicah pa sem že dolga leta prijazna mačeha zdaj že študentu Luki.

Po poklicu in izvornem poslanstvu sem učiteljica razrednega pouka in angleščine v 1. vzgojno-izobraževalnem obdobju. Poučujem na Osnovni šoli Prežihovega Voranca Bistrica in Osnovni šoli Franceta Prešerna Črenšovci. Marca lani pa sem si nadela še laskav naziv pisateljice,« zadovoljno pravi.

Uspešni štirje projekti

Želja, da bi ustvarjala in pisala zgodbe ter pravljice je v Petri tlela že veliko časa.

»Nakar je mojo pot prekrižal ilustrator in umetnik Jurij Žitek. Iskal je nekoga, ki bi pisal za otroke, da bi potem on lahko po svojem navdihu ustvaril še ilustracije. Začela sva skupno sodelovanje in za nama so do sedaj že štirje uspešni projekti,« nadaljuje.

Petra pravi, da verjame v moč misli, kar si želiš, se ti bo dolgoročno tudi izpolnilo.

Ljubezen do knjig že od malih nog

Zelo rada sem brala že od malega in ljubezen do knjig ter branja sem poskusila prenesti tudi na hčero.

»Čeprav je Maruša že petošolka, ji še zmeraj vsak večer preberem krajšo zgodbo ali življenjepis kakšne pomembne ali navdihujoče osebe. Zaenkrat moram povedati, da se obrestuje, kaže se v tem, da je zgovorna deklica, besedni zaklad ima bogat, upam, da tako ostane, čeprav je sodobna tehnologija vedno bolj prisotna in hitro odvrača pozornost,« dodaja.

Prvo zgodbo zapisala tik pred korona obdobjem

Na vprašanje, kdaj je zapisala prvo zgodbico, pravi da najbrž že v otroštvu, slovenščina ji je bila zmeraj pri srcu, predvsem književne vsebine.

»Prvo zgodbo, ki sem pa jo napisala in tudi objavila, pa je nastala že leta 2019, tik pred korona obdobjem, takrat sva se tudi povezala z ilustratorjem. Zakaj se mi zdi to pomembno poudariti?

Zgodba Rijin novi svet govori o nevarnostih in pasteh sodobne tehnologije. Kmalu po nastanku te zgodbe je zaradi razmer in okoliščin veliko otrok ostalo prikovanih za digitalnimi napravami. Zdi se, kot da sem že predčasno zaslutila, da bo prišlo takšno obdobje in kolikor ima sodobna tehnologija prednosti, ima žal tudi nešteto pomanjkljivosti,« nam je zaupala.

Navdih je vzela ravno iz hčerkinega življenja.

»Videla sem jo in tisti časi mi niso bili všeč. Kako sem vedela, da sem zadela? Ko sva z Marušo prvič prebrali knjigo, me je vprašala, če sem pisala o njej. Veliko staršev mi je sporočilo, da so se njihovi otroci prepoznali v tej zgodbi. Nekateri tudi celo malce strašijo in svojim otrokom pravijo: 'Da ne boš kot Rija!' in hitro ugasnejo televizijo. Pravijo, da pomaga,« pripoveduje.

Kot pravi, se digitalni razvoj in digitalna pismenost razvijata z neverjetno hitrostjo in tega ne bomo mogli ustaviti. 

»Vseeno pa starši moramo vedeti, kje so prave in zdrave meje. V tej knjigi sem želela poudariti vlogo starša. Otrok ne bo odložil telefona sam. Ne bo sam ugasnil televizije. Starš mora biti tisti, ki pove, kdaj je dovolj, ker se nam bo drugače to dolgoročno maščevalo,« razlaga.

K izdaji prve knjige jo je spodbudila prijateljica

K izdaji prve knjige Petra pravi, da jo je spodbudila sodelavka, zelo sposobna fotografinja in dobra prijateljica Katja Pucko. Vedela je, da imam že dve besedili spisani, da sta obe že tudi ilustrirani in da imam željo pokazati kaj zmorem in znam.

Manjkal pa mi je pogum, da zadane cilje tudi uresničim. Tako sem zaradi pozitivnega pritiska in spodbude začela iskati informacije, poti in načine, kako lahko knjigo spravim na trg.

»Ideje, inspiracija in navdih so vzeti iz vsakdana. Pomembno mi je, da imajo moja besedila poučno noto, pozitivno sporočilo in občasno tudi kakšno opozorilo,« dodaja.

V prvi vrsti namenjeno otrokom, primerno pa tudi za starše

Petra pravi, da so njene zgodbe in pravljice v prvi vrsti namenjene otrokom.

»Verjamem v sporočilno vrednost mojih del in menim, da se vsak lahko v njih najde. Slikanice so otrokom lahko v razvedrilo in veselje, hkrati pa tudi v poduk. Knjige so primerne tudi za starše, saj jim bodo brez dvoma odprle oči in pokazale kakšno dilemo še z drugačnega zornega kota,« še pravi.

O odzivih okolice in in načrtih za naprej ... 

Odzivi so zelo pozitivni in spodbudni za ustvarjanje tudi v bodoče, pravi Petra. 

»Želim si še v naprej pisati in ustvarjati za mlade, idej na zelniku je še veliko. V mislih imam tudi prevod mojih slikanic in potipati še malo v tujino.«

Na vprašanje, ali razmišlja o tem, da bi lahko njene pravljice kmalu kupili tudi v trgovini, Petra razočarano pravi, da knjigarne niso najbolj naklonjene samozaložnikom: »Da bi bile moje knjige na voljo v knjigarnah, bi bila moja velika želja. A žal zaenkrat knjigarne niso najbolj naklonjene samozaložnikom. Morda se bo v prihodnje tudi to kaj spremenilo.«

»Otrok ki bere, bo odrasel, ki razmišlja«

»Hvaležna sem za vsako pohvalo, podporo, spodbudno besedo in nakup. Najdete me na družbenih omrežjih, na Facebooku in Instagram profilu Petravljice. Vesela sem vsakega sledilca, »všečka« in komentarja,« nam zaupa.

»Močno verjamem, da bo otrok, ki bere, odrasel, ki razmišlja. Tak odrasel bo imel tudi bogat besedni zaklad, znal se bo izražati, znal se bo pogovarjati, znal bo poslušati in znal bo argumentirati. Spodbujajmo mlade k branju in kolikor nam dopuščajo možnosti, bodimo tudi sami pozitiven vzgled,« polna optimizma zaključi sogovornica. 

Starejše novice