Direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Vojko Flis je predstavil zaskrbljujočo epidemiološko situacijo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Direktor Vojko Flis pravi, da je v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor največja težava ta, da je veliko vnosov okužb predvsem čez konec tedna, ko se zaposleni okužijo izven delovnega časa. Tako trenutno v bolnišnici beležijo 23 okužb pri zaposlenih, pri tem pa je 33 posameznikov v samoizolaciji.

Kljub navedbam nekaterih medijev, da se v bolnišnici zapirajo nekateri oddelki, Flis poudarja, da navedbe ne držijo. 

»Praviloma ne zapiramo nobenih oddelkov,« pravi Flis in dodaja, da niso zaprli nobenega bolnišničnega oddelka in so imeli včeraj manjše težave na intenzivni terapiji zaradi dodatnih testiranj, zaradi česar so nekatere operacije odpadle.

Kapacitet je zaenkrat v bolnišnici dovolj

Trenutno je v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor 22 posameznikov na covid oddelku, trije posamezniki so na intenzivnem oddelku. Število postelj je zaenkrat dovolj, kot pravi Flis, po potrebi lahko kapacitete zvišajo na 40 postelj. 

»Potem se bomo pogovarjali naprej, saj je za dodatne kapacitete potrebna večja reorganizacija,« dodaja Flis.

Največja trenutna pridobitev bolnišnice so hitri testi, ki so jih začeli uporabljati. A Flis pravi, da je potrebno teste še validirati, torej so v fazi testiranja. Gre za teste različnih proizvajalcev, rezultate pa pokažejo že v 15 minutah, med tem ko je potrebno pri navadnih testih na rezultate čakati okoli šest ur.

Flis pri tem zaključuje, da v bolnišnici še naprej opravljajo povečana testiranja, saj želijo zmanjšati vnos okužb in s tem zajeziti virus v kliničnem centru.

Poleg tega dodaja, da kljub temu da v Sloveniji ni razglašena epidemija, pričakuje, da ljudje skrbijo drug za drugega in upoštevajo vse varnostne ukrepe.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Koncajte (nepreverjen)

Se pravi da vsa zaščita le ni tako učinkovita. Virus je in bo, s tem se sprijaznijo in bo vsem lažje. Starejši se pazimo, mladi pa naj živijo čimbolj normalno. V DSO naj se stvari uredijo, da ne bodo samo okuženih vozili v bolnice in bo tam prostor za resnično bolne -za vse ne le tiste s covidom.

Starejše novice