Naraščanje števila okuženih s koronavirusom v Mariboru, kjer je trenutno po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje aktivnih 89 okužb, je ohromilo delo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor se je 10. julija kljub preklicu epidemije ponovno vzpostavil covid oddelek.

Trenutno je na covid oddelku v Mariboru hospitaliziranih 20 bolnikov, od tega so trije bolniki v enoti za intenzivno terapijo. 

Že prejšnji konec tedna so v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zapolnili kapacitete, ki so jih predvideli za drugi val, zaradi česar so bili primorani bolnike seliti v druge covid bolnišnice po Sloveniji.

Dva bolnika s koronavirusno boleznijo so minuli konec tedna preselili v Univerzitetno kliniko za pljučne bolezni in alergijo Golnik, da bi sprostili zmogljivosti v kliničnem centru Maribor.

Ne gre za prostorsko, ampak za kadrovsko stisko

Direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Vojko Flis poudarja, da ne gre za prostorsko, ampak za kadrovsko stisko, saj večina kadra ni usposobljenega za delo na covid oddelku.

»Sedaj se soočamo z vprašanjem povečanja kapacitet, saj smo priča res velikemu porastu novo okuženih, ki lahko v prihodnjih tednih predstavljajo tudi veliko število novih bolnikov, na kar se moramo pripraviti,« pravi Nina Gorišek-Miksić, predstojnica Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja in dodaja, da bodo morali tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor povečati kapacitete, saj smo tudi v mariborski občini in sami regiji priča povečanemu številu novo obolelih.

Direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Vojko Flis

Možnost prehoda na način dela, kot je bil v času epidemije

Trenutno naraščanje števila okuženih z novim koronavirusom v Mariboru je v Univerzitetnem kliničnem centru ohromilo predvsem delo na Kliniki za interno medicino. Naraščanje števila hospitaliziranih bolnikov s koronavirusom prav tako zavira delo na Kliniki za ginekologijo in Kliniki za kirurgijo.

Flis poudarja, da v kolikor se bo trend nadaljeval, bodo ponovno prisiljeni preiti na način dela, kot je bil v času epidemije. Gre za ponovno vzpostavitev sive cone oziroma šotorov, ki se postavijo pred samim kliničnim centrom. Ti šotori predstavljajo edino vstopno točko v Univerzitetni klinični center.

Epidemiološko stanje v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice