V univerzitetnih kliničnih centrih Ljubljana in Maribor ter v bolnišnicah Novo mesto in Nova Gorica so vzpostavili oddelke, kamor bodo iz socialno-varstvenih zavodov začasno nameščali okužene oskrbovance, ki pa niso zboleli za covidom-19, poroča STA.

Negovalni covid oddelki so namenjeni pomoči socialno-varstvenim zavodom. Na oddelke bodo začasno sprejeli tiste oskrbovance iz domov, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, a niso zboleli, torej zaradi covida-19 ne potrebujejo bolnišnične oskrbe, je za STA povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Jerneja Farkaš Lainščak.

Na tovrstnih oddelkih so že začeli sprejemati oskrbovance iz domov.

Po poročanju STA bodo s tem omogočili domovom, kjer bodo okužbe, da se bodo lahko organizirali in vzpostavili izolacijske cone, torej sivo cono za sume na okužbo in rdečo za potrjene okužbe.

V bolnišnice bodo oskrbovance premestili za dva ali tri dni

V omenjenih štirih bolnišnicah imajo na voljo za te oskrbovance skupaj 50 postelj. Po izbruhih okužbe v domovih za starejše občane so v šempetrski bolnišnici na negovalni oddelek sprejeli osem oskrbovancev iz vipavskega doma, v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor pa enega iz hrastniškega, je za STA dejala Farkaš Lainščkova. Poleg tega se v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor en oskrbovanec iz hrastniškega doma zdravi na infekcijskem oddelku.

Po potrebi bodo število postelj tudi povečevali, najprej verjetno znotraj teh štirih bolnišnic, nato pa še z vzpostavljanjem negovalnih covid oddelkov v drugih regionalnih bolnišnicah glede na lokacije izbruhov, še poroča STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice