Foto: Aeroklub Ptuj
V Aeroklubu Ptuj so se tudi letos zbrali veterani. A tokrat je srečanje potekalo z grenkim priokusom.

Letos je v Aeroklubu Ptuj veteranski teden trajal med 21. in 25. avgustom, piloti pa so se preizkušali v veščinah letenja na jadralnih letalih in na motornih. Tudi veterani potrebujejo določeno število ur za ohranjanje licence pilota letalnika. 

Na srečanju se je pojavil tudi nekdaj ptujski Libis 180

V soboto so v Moškanjcih organizirali še Dan veteranov letalstva Slovenije. Na ta dan so jih obiskali kolegi veterani iz ostalih aeroklubov po Sloveniji, pa tudi pobratenega kluba iz Varaždina

Presenetil jih je tudi njihov prijatelj veteran Branko Bunderla, ki je priletel s svojim (nekdaj ptujskim) Libisom 180, ki je bil izpeljan iz prvotnega modela Matajur KB-6 slovenske izdelave.

Libis, katerega konstruktor je bil Marjan Slanovec, je krstni let doživel leta 1965. Letalo ima razporeditev sedežev: dva spredaj eden zadaj, na mestu četrtega potnika pa je rezervoar z gorivom.

Letalo ni imelo aerodinamičnega zvitja krila in je zato brez opozorila zelo rado omahnilo na krilo. Letalo ni odpuščalo napak pilota, kar je glavni razlog, da jih je toliko končalo v nesrečah.

Letalo je bilo tudi precej občutljivo na prevrnitev na nos, zaradi repnega kolesa. Glede na to, da je 67 odstotkov letal končalo v letalskih nesrečah, tip Libis 180 velja za enega izmed najnevarnejših letal.

Danes je ohranjeno samo eno letalo tega tipa, prav to, ki jih je obiskalo. Ima oznako YU-CVR, opremljeno pa je tudi za nočno letenje in je bilo obnovljeno v leteče stanje v prostorih Letalskega centra Maribor. 

Le nekaj dni prej umrl Alojz Gojčič

Na srečanju se je zbralo približno petdeset veteranov, a tokrat so se zbrali tudi, da počastijo preminulega Alojza Gojčiča

V ptujskem aeroklubu je bil aktiven predvsem v 70- in 80-ih letih, med letoma 1975 do 1980 tudi kot predsednik. 

Aeroklub se je v tem času kadrovsko okrepil, zgradili so novi hangar (1980), z nakupi motornih in jadralnih letal so povečali materialno bazo kluba, organizirali pa so tudi več odmevnih prireditev (aeromitingi, aero-tombole).

Sočasno z vodenjem aerokluba je v Letalski zvezi Slovenije opravljal funkcijo podpredsednika (1975–1980), kasneje pa tudi funkcijo predsednika (1981–1989).

Po otvoritvenem in pozdravnem govoru predsednika sekcije veteranov Edija Hojnika in podpredsednika kluba Janeza Lovreca je sledila pogostitev.

Naslednje leto bo za ptujski aeroklub še posebej pomembno, približujejo se namreč 70-letnici kluba. To bodo proslavili v začetku junija, hkrati pa bodo proslavljali Dan slovenskega letalstva, ki je posvečen pionirju letalstva Edvardu Rusjanu

Komentarji (5)

Jojo svinjsko glavi (ni preverjeno)

Danes opet pečem kukurco.

janko špehsvinjski (ni preverjeno)

jeli na ulju
ili na svinjskoj masti

In reply to by Jojo svinjsko glavi (ni preverjeno)

HULJA (ni preverjeno)

V naslovu (spet!) manjka glagol...

INVESTIGATOR (ni preverjeno)

Tajkunov jaz ne bi častil...

HUGO (ni preverjeno)

Pravilno slovensko je: V Moškanjcih je pristalo....

Starejše novice