Slika je simbolična.
V okviru projekta Naša Drava, ki ga koordinira Regionalna razvojna agencija Podravje - Maribor, načrtujejo vlečnico čez reko Dravo, s katero bi omogočili prehod kolesarjem in pohodnikom v Krajinskem parku Drava.

Naša Drava je evropski projekt, za katerega so od Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja prejeli skoraj 100.000 evrov.

Reka Drava kot naravni biser povezuje štiri države in predstavlja pravi potencial povezovanja različnih akterjev, ki ga je mogoče smiselno vključiti v različne oblike razvoja območja, od razvoja športno turistične in kulturne ponudbe na reki do naravovarstvenega turizma.

Te potenciale so prepoznali tudi na območju LAS bogastvo podeželja, ki je bil vodilni partner celotne operacije. Ta sicer obsega 45 partnerjev iz dveh držav, ki so skupaj počrpali 670.000 evrov nepovratnih sredstev.

Vlečnica bo povezovala obe strani reke

Nova vlečnica naj bi povezovala občino Duplek na enem in občino Starše na drugem bregu reke.

Vlečnico bodo lahko uporabljali kolesarji ali pohodniki. Po vzoru podobne infrastrukture na kolesarski poti v Nemčiji pa jo bo poganjal uporabnik sam z vrtenjem krmila na košari, v kateri se pelje čez reko.

Navezovala se bo na Dravsko kolesarsko pot na obeh straneh reke.

Prehod čez staro strugo Drave, kjer se nahaja Krajinski park Drava, je trenutno možen le čez cestni most v Dogošah pri Mariboru, naslednje možno prečkanje pa je šele na Ptuju.

Direktor Regionalne razvojne agencije Podravje - Maribor Uroš Rozman je za STA pojasnil, da je trenutno že izdelana idejna zasnova vlečnice, pripravlja pa se tudi ostala projektna dokumentacija.

V projektu Naša Drava so na voljo sredstva samo za pripravo projektne dokumentacije, zato o času izvedbe medtem še ne morejo govoriti. »Izvedba bo odvisna od zagotovitve virov v drugih razpisih ali v proračunih občin,« pravi Rozman.

Izvedbo ocenjujejo na okoli pol milijona evrov, pri tem pa računajo tudi na možnost pridobitve sredstev iz Evropske unije, ki bodo na voljo za trajnostno mobilnost. Preostanek naj bi zagotovili obe občini.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice