V srednjih šolah je danes stekel pouk po modelu C, kar pomeni, da so se zaključnim letnikom v šoli pridružili tudi ostali dijaki, a ne vsi naenkrat.

Srednje šole so odprle svoja vrata za vse srednješolce. Steklo je šolanje po modelu C, kar pomeni, da se zaključnim letnikom v šolah pridružujejo tudi ostali, ki se bodo tedensko izmenjevali. Teden šolanja v šoli, teden šolanja na daljavo. 

Na Prvi gimnaziji Maribor, kjer je skupno okrog 800 dijakov, jih je danes ponovno v šole prikorakalo okrog 450. Poleg četrtih letnikov tudi prvi letniki in del oddelkov tretjega letnika. 

»To je ponovno prvi šolski dan za nekatere dijake. Četrti letniki ostajajo vedno pri pouku, ostali pa bodo teden dni prva polovica pri pouku, teden dni doma. Ta teden začnejo z izobraževanjem v šoli prvi letniki in del oddelkov tretjega letnika, potem pa se zamenjajo,« pravi Herman Pušnik, ravnatelj Prve gimnazije Maribor. 

Čeprav je priporočilo ministrstva, naj se v šole prioritetno vrnejo dijaki prvih letnikov, so se na Srednji zdravstveni šoli Murska Sobota odločili, da se četrtim letnikom ta teden pridružijo drugi in tretji letniki programa zdravstvena nega. 

»Po zadnjem odloku smo lahko v šolo povabili še dodatne skupine razredov, in sicer smo mi vzeli določeno prioriteto glede na naše programe. Zaključni letniki so bili že do sedaj v šoli, nijm pa smo zdaj dodali še druge in tretje letnike programa zdravstvena nega. Zakaj? Zato ker se ti dijaki jeseni, ko bo, upajmo nekoliko normalnejše epidemiološko stanje, pripravljajo na vstop v praktični pouk v bolnišnico in dom starejših in seveda je pri tem potrebno, da določene vsebine obvezno predelajo v šolskih klopeh,« pravi ravnateljica Srednje zdravstvene šole Murska Sobota Zlatka Lebar

Nastal primanjkljaj v znanju

V času šolanja na daljavo je nastalo kar nekaj lukenj v znanju. 

»Verjetno bo ta manko manj viden na teoretičnem področju kot na praktičnem področju, ker večino praktičnih vsebin v višjih letnikih nismo mogli izvajati, ker so vezani na samo klinično okolje,« opaža ravnateljica Srednje zdravstvene šole Murska Sobota. 

Kdaj in kako pa nadomestiti primanjkljaj praktičnega znanja?

»Nekaj se da zdaj, veliko pa takrat, ko bodo dijaki v službi oziroma kje naprej na študiju. Takrat bo pač potrebno te določene stvari nadoknaditi,« zaskrbljeno dodaja ravnateljica. 

Šola ne le izobražuje, pač pa tudi socializira

Vseskozi govorimo o primankljaju znanja, ki ga imajo učenci in dijaki na račun šolanja na daljavo. A poleg dobre učiteljeve razlage, ponavljanj snovi in dodatnih pojasnil, so dijaki še najbolj pogrešali svoje vrstnike, pogovore, skupne malice. 

»Šola je mnogo več kot samo pouk. Mi smo zdaj zadostovali samo temu vidiku, torej na daljavo smo poskrbeli za pouk, nekaj malega smo lahko izvedli tudi šolske aktivnosti, ampak vse to, druženje, spoznavanje, nastanek skupnosti, pripadnosti, vse to je umanjkalo, ker so bili samo mesec in pol v šoli. In tudi to medsebojno podporno okolje tudi ni bilo v tolikšni meri, kot bi ga sicer lahko zagotovili v šoli, zato je skrajni čas, da so prišli nazaj v šolo,« še pravi ravnatelj Prve gimnazije Maribor. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice