Na reki Dravi v zadnjih dneh plavajo ogromne količine vejevja in drugih ostankov lesa. Vse te naplavine končajo na hidroelektrarni Zlatoličje, kjer jih izvlečejo in odložijo na deponijo. Od tam ga nekateri vozijo kar za kurjavo.

Na Dravskih elektrarnah Maribor pojasnjujejo, da so posledica nedavnega vetroloma v Avstriji. Vejevje se nabira na vseh hidroelektrarnah na Dravi, kjer imajo prav tako deponije, kamor jih odlagajo. A zaradi visokega vodostaja se večina teh odpadkov na objektih zgornje in srednje Drave prelije preko pretočnih polj. Najhuje je bilo v začetku novembra, delo pa bodo trajala še vsaj 14 dni.

Že 25.000 kubičnih metrov naplavin po ujmi vse od konca oktobra konča na hidroelektrarni Zlatoličje. Tu drevesa, vejevje in drugo plovje izvlečejo iz reke. Ogromne količine lesa odlagajo na prikolice in odvažajo na bližnja začasna zbirna mesta, kjer naplavine zmeljejo v sekance.

Domačini les vozijo kar za kurjavo

V Dravskih elektrarnah Maribor ocenjujejo, da gre za enormne količine drevja, ki jih je podrl veter na območju porečja Drave v Avstriji. Reka je drevje pripeljala vse do Zlatoličja. Na deponiji, kjer dela trenutno ne potekajo, poje motorna žaga. Nekateri domačini so prišli po drva, ki jih je na hidroelektrarno Zlatoličje naplavila Drava.

»To se posuši pa da toploto. Pokojnine so male, tako da moraš malo gledati tudi tako, ja,« razlagata domačina. »Dosti je sprhnelih, tistih ne rabim za kurjenje. Ene so pa v redu. Za prihodnjo sezono bodo super, letos že imam itak nažagane,« pravi drug domačin.

Zaposleni na hidroelektrarni Zlatoličje medtem delajo v izmenah 24 ur na dan, na drugih objektih pa po potrebi, kakor se mašijo turbinski vtoki. 

Takega stanja ni bilo niti ob hudih poplavah leta 2012

Zaradi nadpovprečnih naplavin - takšnih se ne spomnijo niti ob zadnjih hudih poplavah leta 2012 - imajo nekaj več dela tudi v Vodnogospodarskem podjetju Ptuj. Zato apelirajo tudi na domačine ob Dravi.

»Podrto drevje in podobne zgodbe odlagajo na samih brežinah vodotokov in potem jasno visoke vode pridejo nenapovedano, to vzamejo s seboj in odložijo nekje drugje in povzročijo težave drugje,« pravi direktor VGP Drava Ptuj Borut Roškar.

Temu bi se morali izogniti, poziva. Sicer pa med naplavinami niso samo drva. Visoke vode so s seboj prinesle številne odpadke, čelade in celo živalske kadavre.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice