Slika je simbolična.
Kmetje zahtevajo ukrepanje in zaščito pred aktivisti, ki vdirajo v njihove hleve. Opozarjajo tudi na nevarnost vnosa bolezni.

Sindikat kmetov Slovenije je izrazil ogorčenje nad nepooblaščenimi vdori posameznikov na kmetije. Kot so zapisali, ti nepooblaščeno vstopajo na tujo posest, ob tem pa kršijo vse biovarstvene ukrepe, ki se jih morajo po zakonodaji striktno držati slovenski kmetje. 

Kot so na sindikatu povedali za Ptujinfo, je stanje zaskrbljujoče, saj so v zadnjem obdobju potrdili tri primere vdorov aktivistov na kmetije, od tega sta se dva zgodila v roku enega meseca. Vdori se vršijo na območju Ljubljane, v Pomurju in na Dolenjskem. 

Sindikat kmetov Slovenije zato zahteva od pristojnih državnih organov uvedbo ustreznih postopkov proti dejanjem posameznikov, ki nepooblaščeno vstopajo v kmetijske.

»Vdori za živali pomenijo predvsem hud stres, lahko pa tudi prenos bolezni, saj ti posamezniki ne upoštevajo biovarstvenih ukrepov« so sporočili.

Na sindikatu zahtevajo, da se zaščiti kmete

Dodajajo, da imajo vdori na kmetije posledice tudi na kmete. Kmetje se zavedo, da nekdo brez njihove vednosti hodi po kmetiji, kar ima nek psihološki vpliv. Dodajajo, da na kmete vplivajo tudi posnetki, ki so vzeti iz konteksta. 

Ob tem so v sindikatu za Ptujinfo povedali, da dolgoročnih posledic vdorov na živali trenutno niso zabeležili in da se ne ve le, kaj so naredili s štirimi piščanci, ki so jih odnesli iz piščančje farme.

»Od prisotnih državnih organov zahtevamo, da v primerih takšnih vdorov zaščitijo kmete ter se jih ne obremenjuje z dodatnimi nepotrebnimi nadzori, saj so kmetje že tako obremenjeni z stalnim veterinarskim nadzorom nad kmetijami,« so jasni v sindikatu. 

Pri vdorih obstaja bojazen za prenašanje bolezni

»Ljudje predstavljajo pomemben faktor pri prenosu različnih bolezni,« so za Ptujinfo povedali na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, zato je pomembno, da je vstop nepooblaščenih oseb v prostore z živalmi prepovedan. 

»Povzročitelji bolezni se lahko prenesejo preko kontaminirane obutve, obleke, rok, opreme, prevoznih sredstev,« pojasnjujejo.

Ljudje lahko prenesejo bolezni, ki so nalezljive. Na ministrstvu izpostavljajo virusne bolezni, kot so afriška prašičja kuga, klasična prašičja kuga, aviarna influenca, slinavka in parkljevka.

Dodajajo, da obstajajo bolezni, ki se prenašajo z živali na ljudi in obratno, zato se kakšne »človeške« bolezni lahko vnesejo v reje.

Pri kmetih prisoten strah

Neuradno aktivisti hodijo tudi po kmetijah na širšem ptujskem območju. Kmetje opažajo, da se okoli hlevov pogosteje sprehajajo neznani ljudje, kar med njimi povzroča nemir in strah.

»Biti kmet je pri nas žal vedno manj cenjen poklic, delo v kmetijstvu je na slabem glasu. Kmeti smo obdolženi če je hrane preveč, premalo. Vsako gnojenje je onesnaževanje, vsaka skrb za živali je mučenje, pogosto nas označujejo kot uničevalce naravne dediščine, aktivisti vlamljajo na posesti,« je na današnji novinarski konferenci ob otvoritvi 59. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA povedala Irena Ule, predsednica Zveze kmetic Slovenije. 

Policisti kmete pozivajo k prijavi 

Policisti pojasnjujejo, da statistike ne vodijo na način, da bi lahko posredovali število prijav vdorov na kmetije oziroma obravnavanih primerov.

»Obstoj kaznivih ravnanj (prekrški in kazniva dejanja) je odvisen od okoliščin vsakega primera posebej in od konkretnega ravnanja oseb, ali so z s svojim ravnanjem izpolnile znake prekrškov ali kaznivih dejanj, za katera so s siceršnjimi predpisi predvidene kazni,« so razložili na Generalni policijski upravi.

Lastnikom kmetij svetujejo, da obveščajo policijo in prijavljajo take primere. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice