Slika je simbolična.
Številne dejavnosti se odpirajo, kinematografi pa še vedno ostajajo zaprti. Iz vrst komercialnih kinematografov je slišati, da so trenutni ukrepi do njih diskriminatorni.

V komercialnem kinematografu Cineplexx Slovenija so imeli v času odprtja kar milijon obiskovalcev, tudi Maribox, ki lahko sprejme skoraj 2000 posameznikov ob teh ukrepih kinematografske dejavnosti ne more zagnati.

Če lahko obiskovalci uživajo hrano in pijačo v gostinskih obratih, zakaj ne morejo uživati tudi v dobro prezračevanih dvoranah, se sprašujejo predstavniki kinematografov. 

Trenutni ukrepi jim ne omogočajo odprtja

S sprostitvijo ukrepov kinodvorane lahko sprejmejo polovico svojih kapacitet, a nekaterim se to ne izplača. Poleg možnosti zapolnitve le polovice sedežev so tu še drugi ukrepi, ki komercialnim kinematografom ne predstavljajo možnosti za svoje odpiranje.

»Ovira pri odpiranju je tako imenovani PCT pogoj, ki sicer za mlajše od 18 let ne velja, ampak je pogoj, da mlajši od 18 let lahko gredo v kino samo v spremstvu staršev,« pravi Stipe Jerić, direktor družbe Projektor, ki upravlja z Mariboxom. 

Najstniki in otroci, ki v veliki večini obiščejo kino brez spremstva svojih staršev, predstavljajo kar 70 odstotkov populacije, kar pomeni, da tako kinematografi izgubijo pomemben del gledalcev. Tu pa se z omejevalnimi ukrepi še ne konča. Naslednji ukrep, ki jim povzroča veliko težavo, je ...

»Prepoved uživanja hrane in pijače v kinodvoranah. In, seveda, to je pomemben vir prihodkov za vsak komercialni kinematograf,« še razlaga Jerić. 

Samo s prodajo vstopnic ne morejo preživeti

Gre za velik udarec vsem komercialnim kinematografom, ki lahko preživijo le s kombinacijo prodaje vstopnic ter hrane in pijače. 

»Ta delež predstavlja velik delež v naši prodaji oziroma na ta način omogoča preživetje kina. Preživetje samo s prodajo vstopnic je v današnjem svetu multipleks kinematografov praktično nemogoče,« pa dodaja Nina Hočevar, vodja marketinga in prodaje Cineplexx Slovenija. 

Pričakujejo enaka pravila za vse

Gre za diskriminatorne ukrepe, ki ne veljajo za vse enako, se strinjajo tako v Mariboxu kot Cineplexxu Slovenija. Hočevarjeva kot primer diskriminatorne prakse izpostavi dejstvo, da posamezniki po PCT protokolu v restavraciji ali baru uživa hrano ter pijačo, v kinodvoranah pa tega ne sme.

Jerič pa se sprašuje, zakaj v zabavnih centrih in trampolin parkih PCT pogoj ne velja, pri njih pa je potreben. 

»Mi pričakujemo, da veljajo za vse dejavnosti ali pa vsaj sorodne dejavnosti enaka pravila,« še pove Jerić. 

Kinodvorane so nepretrgoma zaprte že od 17. oktobra, če pa k temu prištejemo še zaprtje v lanski pomladi, se približujemo že desetim mesecem zaprtja.

V Mariboxu so v tem času porabili že skoraj vse rezerve za obratovanje kinematografa, zato na trgu iščejo nove priložnosti. 

Komercialni kinematografi sedaj pričakujejo, da bodo ti ukrepi čim prej odpravljeni in bodo že v začetku junija lahko zagnali svoje kinematografske projektorje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice