V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor so v preteklih štiriindvajsetih urah testirali 34 zaposlenih v organizacijski enoti nujne medicinske pomoči, od tega je 33 negativnih, en zdravstveni reševalec pa je okužen.

»Ni beležil nikakršnih znakov, da bi pri njem šlo za okužbo s koronavirusom,« pravi Jus in dodaja: »Posredovali smo kontakte tega zaposlenega v Univerzitetni klinični center Maribor, da lahko preverijo stanje tistih pacientov, ki jih je naš reševalec obravnaval na terenu.« Reševalec je imel tri kontakte, pacienti pa naj bi bili pod nadzorom.

Skupno število okuženih v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor je zdaj dvanajst, in sicer osem zdravnikov in štirje reševalci.

»To je okoli deset odstotkov okuženih, ki so zaposleni v organizacijski enoti nujna medicinska pomoč. V karanteni pa trenutno ostaja 19 ljudi, štiri smo že vrnili na teren, vendar so se štirje drugi odpravili v karanteno,« še pojasnjuje Jus.

Testirali pa so tudi sedem reševalcev, ki so bili v samoizolaciji zaradi prvotnih stikov z okuženimi zaposlenimi. Izvidi so v teh primerih negativni in se bodo lahko vrnili na delovno mesto. 

»Jutri izvajamo nova testiranja, da lahko dodatno vključimo tiste, ki so bili iz preteklega tedna v samoizolaciji, da jih lahko vključimo v normalni potek dela. Njihovo zdravstveno stanje je dobro, skoraj noben ne kaže znakov oziroma simptomov, izzveneli so tudi tisti začetni znaki, pri nekaterih se še čuti nekoliko tista utrujenost, morda pokašljevanje vonj, okus se jim počasi vrača,« še dodaja pomočnik direktorja za zdravstveno nego.

»Ekipe testiramo vsakodnevno, danes smo testirali dvanajst zaposlenih, čakamo še na rezultate. Noben od zaposlenih ne kaže znakov okužbe, nima nikakršnih simptomov,« pravi Jus, obenem pa opozarja, da večina okuženih ni imela izrazitih znakov: »Ni znakov, pa vendar je virus med nami, zato velja opozorilo, izredna pozornost, upoštevanje navodil, upoštevanje nošenja zaščitnih mask in preprečevanje kontaktov.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice