Foto: Jure Banfi
Policijska uprava Maribor je javnosti posredovala posnetke deaktivacije bombe, ki jih je ujel dron.

Strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so danes, nekaj po 13. uri, v Mariboru uspešno deaktivirali v torek najdeno letalsko bombo.

Darko Zonič, poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi sredstvi, je dejal, da se je vse izšlo po načrtih, bombo so deaktivirali v prvi fazi.

Poglejte, kako je bila videti deaktivacija bombe skozi 'oči' policijskega drona.

Vir: Policijska uprava Maribor

Vir: Policijska uprava Maribor

K bombi samo dva pirotehnika

V jamo sta šla samo dva pirotehnika, en, ki je delal, in drugi, ki je asistiral. To sta bila Prekmurec Jože Novak, ki na tem področju deluje že 30 let, in pa Aljaž Leban, ki je del enote že skoraj 20 let.

»Tako kot imajo kuharji svoje skrivnosti, jih tudi mi imamo,« je hudomušno pripomnil Novak pred mikrofoni novinarjev, ki jih je zanimalo, kako je bilo videti odvijanje vžigalnikov na bombi.

Darko But, direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, se je zahvalil Mestni občini Maribor, taboru civilne zaščite, gasilcem, državni enoti za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, policiji in prebivalcem: »Vsi smo si oddahnili.«

Bombo bodo zdaj odpeljali na začasno skladišče in nato na uničenje na njihov poligonu v okolici Pivke, za vajo.

»Sreča je bila danes na naši strani«

Tudi mariborski podžupan Samo Peter Medved se je vsem sodelujočim in prebivalcem zahvalil ter znova spomnil, da od novembra velja odlok o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami v Mestni občini Maribor. Ta priporoča vsem, ki gradijo, da se predhodno odločijo za izvedbo raziskav.

»Sreča je bila danes na naši strani,« je še pripomnil podžupan.

Starejše novice