Foto: Branka Keser
Po dveh letih bodo v Mariboru ponovno množično zaplapolale mavrične zastave. V mesto ob Dravi se namreč vrača parada ponosa, ki bo tudi tokrat ozaveščala o sprejemanju ter enakosti ne glede na posameznikovo spolno usmerjenost ali identiteto.

Dve leti je minilo od druge parade ponosa v Mariboru in štiri od krstne, lahko bi rekli zgodovinske parade, ko so po mariborskih ulicah prvič množično zaplapolale mavrične zastave.

Parada ponosa je dogodek, na katerem se LGBTQIA+ skupnost javno predstavi in praznuje svojo identiteto ter dosežke. Parada ponosa ima pomembno vlogo pri boju za pravice LGBTQIA+ skupnosti, saj ozavešča ljudi in spodbuja sprejemanje in enakost med vsemi posamezniki ne glede na njihovo spolno usmerjenost ali spolno identiteto.

Poleg tega je parada ponosa priložnost za druženje in povezovanje znotraj LGBTQIA+ skupnosti ter za izražanje ponosa in samozavesti v svoji identiteti.

Parada ponosa se tako po dveh letih znova vrača, kot pa so napovedali v programu Maribor skozi rožnata očala, ki deluje pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor, se bo parada letos odvila v soboto, 16. septembra.

V podporo paradi ponosa izobesimo mavrične zastave

Letošnja parada ponosa bo v središču Mariboru potekala pod sloganom »Iz zakonov v družbo!«. Da pa bo letošnja parada izgledala še bolj barvito, pa organizatorji tudi letos vabijo, da posamezniki, podjetja in organizacije javno izkažejo svojo podporo skupnosti LGBTQIA+ in ponosno izobesijo mavrično zastavo.

Gre za akcijo »Podpri parado, izobesi zastavo«, ki je sicer tradicionalno namenjena posameznikom ter skupinam, organizacijam in podjetjem s sedežem v Mariboru, a pri tem vabijo tudi posameznike iz drugih krajev, saj kot poudarjajo, vsaka podpora šteje.

A zakaj ima mavrična zastava za skupnost LGBTQIA sploh takšen pomen? »Mavrična zastava je danes simbol proslave. Z njo proslavljamo neštete raznolike zgodbe, ki tvorijo skupnosti LGBTQIA+ in utiramo prostor, ki je varen in odprt do vseh,« razlagajo v programu Maribor skozi rožnata očala. 

Za sodelovanje je potrebno izpolniti spletni obrazec, kjer sodelujoči izpolnijo svoje podatke ter označijo, ali zastavo že imajo. Zainteresirani iz Maribora lahko zastavo prevzamejo brezplačno, in sicer sta na voljo osebni prevzem na Mladinskem kulturnem centru Maribor ali pa dostava po dogovoru.

»Se sprašujete, kdaj je najbolj primeren čas, da izobesite zastavo? Vaše podpore bomo veseli kadarkoli, predvsem pa je pomembno, da čim več zastav plapola na dan parade, ki bo v soboto, 16. septembra,« še poudarjajo organizatorji.

Pravica do ljubezni in enakosti je temeljna človekova pravica. 

Parada Ponosa prinaša ne le barvito zabavo, temveč tudi močno sporočilo o pomenu spoštovanja raznolikosti in boju za človekove pravice.

Gre za izrazito politično in družbeno angažiran dogodek, ki nas spomni, da moramo nenehno delati na bolj vključujoči družbi. Pomemben del sporočila, ki ga poudarjajo parade ponosa, je, da si vsi posamezniki, ne glede na spolno usmerjenost, spolno identiteto ali izražanje, zaslužijo enake pravice in spoštovanje.

V spomin na Stonewall upor leta 1969 v New Yorku, ko so se LGBTQ+ posamezniki uprli policijski zlorabi in zahtevali svoje pravice, se danes parade odvijajo po celem svetu kot opomin na to, da je pravica do ljubezni in enakosti temeljna človekova pravica. 

Starejše novice