S prvim septembrom smo se sprehodili v meteorološko jesen. Za nami pa je že letošnje poletje, ki je bilo že četrto zapored nadpovprečno toplo.

Letošnje poletje je bilo že četrto zaporedno nadpovprečno toplo poletje. Višja temperatura, od dolgoletnega povprečja, je bila izmerjena prav vseh treh mesecih. Avgust je bil mesec, ko je bila temperatura na večini vremenskih postaj okrog dve stopinji nad povprečjem. 

Letos je čez poletje bila dokaj enakomerna temperatura zraka. Bili sta le dve izraziti kratkotrajni ohladitvi ob koncu junija in avgusta ter en daljši vročinski val ob koncu julija in začetku avgusta so zapisali na ARSO.

Število vročih dni, ko je temperatura višja od 30 stopinj Celzij, je bilo v letošnjem poletju precej več od povprečja. Kljub nadpovprečni temperaturi pa je bilo število sončnih ur blizu povprečju, le v visokogorju je bilo okoli deset odstotkov manj od dolgoletnega povprečja.

Najhujša neurja 8. junija

V Pomurju, na Štajerskem in na Primorskem je bila vsota padavin visoka vendar pod povprečjem. 

Najvišja temperatura tega poletja je bila izmerjena v Podnanosu, 1. avgusta, ko se je na termometrih živo srebro povzpelo do 37,1 °C. Le dva dni pozneje pa je v Kopru bila izmerjena najvišja povprečna dnevna temperatura in sicer 30,6 °C. Največ vročih dni, kar 56, so v tem poletju imeli na Biljah pri Novi Gorici. Murska Sobota je imela več padavin kot Lesce, kjer so zabeležili drugo najbolj suho poletje od leta 1961.

Najbolj izrazita neurja po celotni Sloveniji so nastala 8. junija, ko je v Beli krajini padala izjemno debela toča.

Preberite še

Starejše novice