Slika je simbolična.
Zanimanje za izposojo koles v Slovenskih Konjicah narašča.

V Slovenskih Konjicah po skoraj štirih letih od uvedbe sistema izposoje koles KolesCE ves čas opažajo povečevanje priljubljenosti in števila uporabnikov v sistemu.

V celotnem lanskem letu so skupaj zabeležili kar 3151 registracij v sistem, največ junija lani, 460.

Kot so sporočili iz konjiške občine, so lansko leto začeli z nižjim številom izposoj, kar je bilo zaradi hladnega vremena pričakovano, vrhunec uporabe pa so zabeležili poleti. V letu 2022 so našteli 553 najemov koles, kar v povprečju znaša več kot 46 na mesec. Skupno so od vzpostavitve sistema v Slovenskih Konjicah do konca leta 2022 zabeležili že 2915 najemov koles.

V povprečju Konjičani z izposojenimi kolesi kolesarijo dlje

Statistična obdelava podatkov je pokazala, da Konjičani v povprečju z izposojenimi kolesi kolesarijo dlje, kot je sicer povprečen čas najema pri istem izvajalcu. Povprečen čas namreč znaša 17 minut, kar je dve minuti več kot od siceršnjega povprečja. V maju je povprečen najem trajal celo več kot 30 minut, z nadpovprečno dolgimi najemi pa izstopa še september.

Povprečna prevožena razdalja najema v celotnem sistemu znaša 1,4 kilometra, v konjiški občini pa 1,5 kilometra, avgusta celo 1,8 kilometra. Lani so tako uporabniki v Slovenskih Konjicah prekolesarili 683 kilometrov, skupaj pa od vzpostavitve sistema do konca lanskega leta skoraj 4700 kilometrov.

Največ prometa zabeležili pri avtobusni postaji

Kot še pojasnjujejo na občini, je najbolj uporabljen kanal za izposojo koles mobilna aplikacija, preko katere se je lani sistemu pri postopku registracije pridružilo kar 1776 uporabnikov.

Drug najbolj uporabljen registracijski kanal so terminali na uradnih postajah, ki so omogočili registracijo 879 uporabnikom, ostali so se registrirali preko spletne strani sistema ali pa jim je pomagal klicni center podjetja Nomago.

V sistemu KolesCE so v občini aktivne štiri postaje. Največ prometa so zabeležili pri avtobusni postaji, sledijo postaje pri poslovni coni Lip, Mizarska cesta in pri gimnaziji. Ker so v občini lani ob 553 najemih beležili 575 vračil, torej več kot je bilo najemov, gre sklepati, da so kolesa uporabljena tudi na daljših, medkrajevnih poteh v regiji.

Starejše novice