Ana Breznik je v otroštvu želela postati balerina, a se je zaradi poškodbe morala tem sanjam odpovedati. Pot jo je nato zanesla na program mednarodne mature na II. gimnaziji Maribor. Od tam pa čez lužo. Svoje šolanje bo nadaljevala na prestižnem Harvardu.

»Rada rečem, da je pot do sprejema na takšno univerzo vseživljenjska priprava, saj so velikokrat tudi neakademske izkušnje tiste, ki te pomembno oblikujejo kot osebo,« Ana Breznik iz Cerkvenjaka opisuje pot, ki jo je pripeljala do sprejema na eno najuglednejših univerz na svetu Harvard. 

Tujina je zanimivo sogovornico privlačila že od nekdaj, saj pravi, dapotrebuje spremembe in težko dolgo ostane na istem mestu.

»Mislim, da te izkušnja študija v tujini ne izpopolni le akademsko, temveč tudi osebnostno. Raznoliko okolje, kot je Harvard, z mladimi intelektualci z vsega sveta, s toliko unikatnimi življenjskimi izkušnjami ter prepričanji nudi popolne pogoje za medsebojno učenje. Verjamem, da bom podvomila v marsikatero svojo idejo in dobila vpogled v drugačne načine razmišljanja,« je povedala.

Harvard je bil vedno prisoten v kotičku Aninih misli

Vedela, je da si želi študirati v Združenih državah Amerike ali Veliki Britaniji: »Vendar si nisem nikdar drznila zastaviti te opečnate univerze kot glavni cilj, saj sem vedela, da nobena količina truda, uspeha in prizadevanj ne garantira sprejetja.«

»Novico o sprejetju sem tako občutila kot glavni zadetek na loteriji, čeprav ta primerjava ni najbolj poštena, saj se količina truda potrebnega za izpolnjevanje loterijskega lističa le stežka primerja s trdim delom in vseživljenjskim učenjem, ki omogočita vstop na takšno univerzo,« priznava.

V prostem času veliko bere, gleda filme, poje, obiskuje gledališče in pa včasih tudi sanjari.

»Trikrat si pomaneš oči, ker ne verjameš videnemu«

27. marca ob polnoči je 18-letnica napeto čakala na rezultate izbirnega postopka. Svoje občutke tistega dne je opisala takole: »Napoči dan razglasitve. Odločiš se, da boš ostal buden do odločilne polnoči, a seveda zaspiš. Tlači te nočna mora, zato se zbudiš ob rani četrti uri zjutraj. Poveš si, da bodo rezultati že počakali do bolj humane ure, toda radovednost je prevelika. Trikrat si pomaneš oči, ker ne verjameš videnemu. Še preden se zaveš kričiš, jočeš, zbudiš celo družino. Zavedaš se, da se lahko posloviš od nadaljnjega spanca.«

Trenutek je Ana opisala kot enega najlepših v njenem življenju: »Hkrati pa trenutek refleksije ter občutek neizmerne hvaležnosti vsem, ki so mi pomagali tako pri akademskem kot osebnostnem razvoju vse do sedaj, ko si še zmeraj ne drznem zatisniti oči, ker me je strah, da bi ob ponovnem pogledu ta svet izginil.«

Ana cilja na delo v znanosti

Od nekdaj sta Ano privlačili kemija in biologija, vendar ker še vedno malenkost koleba o točni izbiri študija, je Harvard zanjo odlična izbira. Izvaja namreč program 'Liberal arts', ki študentom med drugim omogoča tudi dobro leto preizkušanja različnih študijskih smeri. Ana se zaenkrat najbolj nagiba k študiju kemije in fizikalne biologije. 

Navdušila jo je tudi možnost razvijanja drugih interesov: »Na Harvardu sploh ni neobičajno, da inženirji obiskujejo pouk primerjalne književnosti, da se lingvisti učijo programiranja ali da gledališčnike zanima matematika. Všeč mi je, da se na Harvardu zavedajo večplastnosti študentov ter celo spodbujajo razvijanje čim večjega števila zanimanj, saj je študij še zmeraj čas iskanja in sprememb, morda celo odkritja popolnoma novih interesov.«

Za sprejem na prestižno univerzo je bilo treba veliko postoriti

Pomemben korak, ki je Ani omogočil odhod na ameriški kolidž, je bila mednarodna matura. Ob tem je za ameriške univerze praviloma treba opravljati tudi ameriško maturo, ki preverja znanje matematike in bralnega razumevanja. Ana je ob tem opravljala še predmetni test iz kemije ter molekularne biologije. Sledi še dodaten test angleščine, največ časa pa vzame pisanje esejev, ki služijo kot del prijave.

Ana je za prijavo napisala predstavitveni esej, ob tem pa ji je Harvard ponudil še možnost dodatnega eseja brez določene teme, s katerim je lahko še bolje predstavila svoje interese.

»Potem je tukaj še izredno dolg obrazec o finančni pomoči, povabljena pa sem bila tudi na intervju,« pravi.

»Proces prijave je tako precej dolgotrajen, ampak na koncu je vredno vsake minute,« dodaja. Ana ob tem poudarja, da ameriške univerze za razliko od slovenskih dijake dojemajo kot osebo z idejami, nazori in izkušnjami in ne le kot oceno na maturi. 

Starši so jo skozi celoten proces zelo podpirali, sovrstniki pa že najavljajo, da jo bodo obiskali v Bostonu.

Način študija na Harvardu se ji zdi zelo ustrezen, saj še malo koleba pri izbiri.

Kako velik finančni zalogaj je študij na Harvardu?

Marsikdo o Harvardu niti ne razmišlja zaradi ogromne cene študija. A kot je povedala Ana, ponuja možnosti štipendij, s katerimi si prizadevajo omogočiti študij vsem ne glede na socialno-ekonomski položaj.

»Harvard je pri izbiri študentov 'need-blind', kar pomeni, da finančni status ne igra popolnoma nobene vloge pri odločitvi o sprejetju. Kdor je sprejet in potrebuje finančno pomoč, ima štipendijo garantirano glede na potrebe družine,« je povzela Ana, ki dodaja, da se je študij za njo izkazal za zelo ugodnega. 

Če ne bi bila sprejeta na Harvard, bi se Ana vpisala na Imperial College London, ki slovi po odličnih naravoslovnih programih. »Pravzaprav sem vse do nepričakovanega sprejetja bila precej prepričana, da bom študirala v Veliki Britaniji,« je povedala Ana, ki se je tam prijavila na pet univerz. »Prepričana sem, da bi uživala na čisto vsaki izmed teh univerz, a na koncu so le prevladale dolgoletne sanje o Harvardu,« še dodaja.

Zagodel je ameriški predsednik in vize

Mednarodni študentje vključno z Ano imajo trenutno nekaj težav pri pridobivanju viz, še posebej po tem, ko je Trump najavil, da mednarodnim študentom, ki bodo obiskovali virtualna predavanja ne namerava izdati viz. »Če bo vse po sreči, se v Združene države Amerike selim konec avgusta. Točno študijsko smer si bom izbrala v drugem letniku, sedaj se nagibam h kemiji ali pa kemijski in fizikalni biologiji,« je pogovor zaključila Ana.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice