foto: David Osterc
Tudi vas zanima, katera vrsta dinozavrov je pred 200 milijoni let hodila po območju Ptuja? Vašo radovednost je mogoče pogasiti na zelo preprost način, s pomočjo enostavnega interaktivnega zemljevida.

Uporabno učno orodje, ki je hkrati tudi zabavno

Kalifornijski paleontolog Ian Webster je zaslužen za zanimiv zemljevid, ki nam pokaže, kako je naš planet izgledal v različnih obdobjih zgodovine. Hkrati lahko zelo preprosto poiščemo, kateri dinozavri so živeli na območjih, kjer danes stojijo naša mesta in vasi. 

Kako uporabljati zemljevid dinozavrov?

Uporaba aplikacije je izredno preprosta. V iskalnik vpišemo mesto, ki nas zanima. Aplikacija nato poišče, kateri dinozavri so živeli na tem območju. Pod iskalnikom, kamor smo vpisali kraj, se izpišejo vrste dinozavrov, katerih fosile so našli v bližini. 

Ob tem nam aplikacija prikaže, kako je bil naš planet videti v različnih obdobjih zgodovine. Ko odpremo stran vidimo, kako je bila videti Zemlja pred 240 milijoni let, nato pa se lahko sami premikamo po časovni premici in vidimo, kako se je Zemlja spreminjala skozi čas.

Premikamo se lahko od časa, ko so se pojavili prvi vretenčarji, do izumrtja dinozavrov, pa vse do današnjih dni.

Če na zemljevidu poiščemo na primer Ptuj, se ta obarva z rdečo piko. Ko spreminjamo čas prikaza Zemlje, ta pika na zemljevidu ostaja. Tako lahko vidimo, kje na Zemlji je bilo današnje območje Ptuja do 750 milijonov let nazaj.

Zemljevid nam pokaže, kako je skozi čas delovalo premikanje litosferskih plošč in kako smo končali na trenutnih lokacijah na planetu. 

Kateri dinozavri so strašili na območju Ptuja?

Če v iskalnik vpišemo Ptuj in izberemo časovno obdobje pred 240 milijoni let, nam aplikacija poišče, da so na tem območju našli fosile ogromnega vodnega kuščarja Mosasaurusa, Eudimorphodona in dinozavra z imenom Histriasaurus.

Prav tako nam ponudi opis Zemlje. Pred 240 milijoni let so bile na našem planetu ravni kisika bistveno nižje zaradi izumrtja številnih kopenskih rastlin. Izumrle so številne korale, majhni predniki ptic, sesalcev in dinozavrov so preživeli.

Eno je brati o ogromnih dinozavrih, ki so včasih lomastili po Zemlji, čisto drugače pa si je predstavljati, kako bi bili videti, če bi živeli med nami. Pred časom smo pisali so o tem, da je Google v brskalnik vključil prav posebno funkcijo, s katero lahko poleg osnovnih informacij o dinozavrih vidimo tudi, kako bi ta bitja izgledala v svoji pravi velikosti.

Foto: David Osterc

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice