*Fotografija je simbolična
Prvak SDS Janez Janša je v državnem zboru na tajnem glasovanju dobil mandat za sestavo nove vlade.

Na današnji seji v državnem zboru je potekalo glasovanje o Janezu Janši kot kandidatu za mandatarja, potem ko ga je prejšnji teden predlagal predsednik republike Borut Pahor. Pričakovati je bilo dovolj glasov podpore, saj so pred tem stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS sklenile koalicijsko pogodbo za vodenje nove, 14. Vlade.

Na tajnem glasovanju je Janša dobil podporo 52 poslancev, 31 jih je glasovalo proti, ena glasovnica je bila neveljavna. Koalicija SDS, SMC, DeSUS in NSi skupaj tvori sicer 48 poslanskih glasov.
 

Židan odstopil z mesta predsednika državnega zbora

Po izvolitvi je Janša prisegel kot predsednik vlade in tudi nagovoril državni zbor. V nagovoru se je zahvalil za zaupanje in povedal, da bodo pomembne izzive, ki so pred njimi, z odgovornim upravljanje z državo in povezovalno politiko sposobni premagati.

"Danes je bil storjen prvi korak. Pričakujem, da bom lahko v relativno kratkem času pred ta visoki zbor prinesel tudi kandidatno listo za novo vlado," je še napovedal, piše STA.

Dejan Židan je, kot je napovedal, po izvolitvi novega predsednika vlade odstopil z mesta predsednika državnega zbora. Židan je povedal, da je to storil, da novi koaliciji ne bi bil v napoto, po pričakovanjih naj bi ga nadomestil kandidat stranke SMC. Do nastopa novega predsednika bo DZ vodil njegov podpredsednik, poslanec iz vrst stranke DeSUS Branko Simonovič.

Janša bo tako tretjič sedel na čelo vlade, prvič je bil predsednik vlade leta 2004 do konca mandata leta 2008, druga Janševa vlada pa je trajala od februarja 2012 do marca 2013

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Svetlana Maka… (nepreverjen)

Sem šla na obrežje Drave in ugotovila
da Drava rdeča teče
Ampak ne od krvi
temveč od rdečih komunajzerskih
knjižic,ko jih smrdljivi komunajzerji
mećejo v naše lepo reko Dravo
kaj mislite
da je to zato ker je g Janez Janša
prišel na oblast

Starejše novice