S predsednikom republike Borutom Pahorjem se je sestal vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec, ki mu je posredoval predlog za imenovanje predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja.

Krivec je povedal, da so potencialne koalicijske partnerice za novo vlado SDS, SMC, NSi in DeSUS vsebinsko uskladile zadeve, danes pa bodo zasedali organi strank, ki bodo podali končno odločitev. Glasovi SDS pri glasovanju za mandatarja Janšo so zagotovljeni, glasovi drugih polanskih skupin pa so odvisni od poteka današnjih zasedanj organov strank.

Po navedbah določenih medijev naj bi sicer stranke že parafirale osnutek koalicijske pogodbe, kar pa Krivec ni potrdil in dejal, da bodo o tem pravočasno obveščali javnost. 
 

Je kadrovska pogača že razrezana?

Neuradno naj bi se stranke dogovorile tudi o razdelitvi ministrskih resorjev. SDS naj bi pripadalo pet ministrstev in dva resorja brez listnice, to so ministrstva za finance, zunanje zadeve, za infrastrukturo, za kulturo in za Slovence po svetu. SMC naj bi dobila 4 resorje in sicer gospodarstvo, pravosodje, javno upravo in izobraževanje, NSi ministrstvo za delo, infrastrukturo in za obrambo, DeSUS pa naj bi pripadla kmetijski in zdravstveni resor.

Stranki SMC naj bi pripadlo tudi mesto predsednika državnega zbora. Krožijo pa tudi nekatera imena bodočih ministrov oziroma ministric, Počivalšek naj bi ostal na čelu gospodarskega ministrstva, Pivčeva pa na kmetijskem, ministrski stolček naj bi zasedel tudi Matej Tonin, omenja se ga kot ministra za obrambo. 

Krivec je sicer povedal, da je kadrovski razrez stvar naslednjih korakov, na Twitterju pa se je oglasil tudi Janša, ki je zanikal navedbe, da naj bi bili ministri že znani. 

Pahor o Janši najverjetneje že jutri

Danes se bodo predvidoma sestali organi vseh potencialnih partneric. Predsednik Pahor pa nadaljuje pogovor z vodji poslanskih skupin SMC, NSi in DeSUS.

Če bodo izrekli podporo kandidatu za predsednika vlade, se bo Pahor z njim predvidoma uradno sestal v sredo, v nasprotnem primeru pa bo državni zbor obvestil o tem, da kandidata ne bo predlagal.

V skladu z ustavnimi roki mora Pahor odločitev sporočiti najpozneje do vključno petka, piše STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice