Foto: Bobo
Vlada je prižgala zeleno luč za urad za demografijo, ki ga bo vodil minister brez resorja. Ustanovitev urada za demografijo je bila ena od zavez, podanih v koalicijski pogodbi.

Predlog odloka predvideva, da urad za demografijo vodi minister brez resorja, obenem pa se mu v pomoč imenuje še enega državnega sekretarja.

Urad za demografijo naj bi se sicer financiral tudi s pomočjo prihajajočega demografskega sklada, glede na predlog odloka, pa bi bil strošek njegovega delovanja za državni proračun v višini 450.000 evrov za tekoče leto in 975.000 evrov za vsako od prihodnjih dveh let. 

V petnajstih dneh prostori za delo in vsa potrebna infrastruktura za delovanje urada

Ministrica Aleksandra Pivec je predstavila sklep o ustanovitvi urada za demografijo, ki ga bo vodil minister brez listnice, sedež urada bo v Mariboru. Sklep bo začel veljati petnajst dni po sprejetju. Do takrat se bodo zagotovili prostori za delo in vsa potrebna infrastruktura za delovanje urada.

A prihod urada za demografijo v štajersko prestolnico spremlja tudi skepsa. Predvsem okoli stranke DeSUS, ki bi ji pripadlo novo ministrstvo, že tretje.

»Stanje, ki je v tej stranki, je zastrašujoče, in to lahko vpliva na dobro idejo in na dobro postavitev zadeve,« meni politik in nekdanji mariborski župan Alojz Križman.

Sredi sporov med poslanci in šefico stranke Aleksandro Pivec teme demografskega urada včeraj ni želelel komentirati niti vodja poslanske skupine Franc Jurša. Je pa v telefonskem pogovoru nekoliko bolj zgovoren podpredsednik stranke Anton Balažek, ki se omenja kot eden resnejših kandidatov za vodenje urada.

»Če bo prišlo do teh razgovorov, bomo videli, kako in kaj, seveda, če bi se presodilo, da lahko pomagam kakor koli, je to izziv, ampak nobenih razgovorov na to temo še ni bilo,« pravi Balažek.

A v luči burnega dogajanja v DeSUS ni izključena niti kandidatura z aferami obremenjene Pivčeve, za katero bi lahko vodenje demografskega urada predstavljalo tolažilno nagrado za umik z vrha stranke. V štajerski prestolnici sicer imen, ki se vidijo v uradu, ne manjka.

»Maribor ima zadosti, tudi izobraženega kadra, in pa zadosti ljudi, ki so sposobni te zadeve voditi. Sklad je pa toliko pozitiven, ker bi se pa potem v tem mestu obračalo nekaj več kapitala,« opaža Križman.

Partljič o drobtinici z vladne mize

Maribor bi moral črpati svoj ugled in moč drugega največjega mesta v državi. Iztržili bi lahko še veliko več kot le urad, pa meni pisatelj in politik Tone Partljič: »Se mi zdi veliko bolj častno, kot sedeti v Ljubljani pod vladno mizo in gledati, če bo padla kakšna drobtinica in jo potem zgrabiti in prilaufati v Maribor z besedami: 'Zmagali smo!'«

Urad naj bi bil zadolžen za spremljanje in analizo demografskih gibanj na nacionalni ravni in v regijah pa tudi za pripravo ukrepov na področju demografske politike.

»Zadeva postaja še bolj zanimiva in resna zaradi tega, ker je pandemija pokazala, koliko je starejša generacija občutljiva, koliko je prizadeta v takšnih izrednih razmerah,« še dodaja podpredsednik stranke DeSUS.

Kam bi urad za demografijo v Mariboru umestili, še ni znano, so pa v DeSUS kot eno možnih lokacij izpostavili prostore nekdanje Probanke.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice