FOTO: Bobo
Na jutrišnji seji vlade bo predvidoma padla zelena luč za urad za demografijo, ki ga bo vodil minister brez resorja.

Ustanovitev urada za demografijo je bila ena od zavez podanih v koalicijski pogodbi in jutri bo, kot kaže, napočil čas, ko bo vlada sprejela sklep o njegovi ustanovitvi.

Predlog Odloka o ustanovitvi in nalogah Urada Vlade Republike Slovenije za demografijo, ki je bil obravnavan na zadnjem vladnem odboru, predvideva, da urad vodi minister brez resorja, obenem pa se mu v pomoč imenuje še enega državnega sekretarja.

Sedež urada naj bi sicer bil v Mariboru - kje natančno še ni znano - s čimer bi se hkrati uresničevalo še zavezo v koalicijski pogodbi o decentralizaciji. 

Balažek: »Bi bilo za razmisliti« 

Demografska slika Slovenije je sicer zaskrbljujoča, prebivalstvo se stara, število prebivalcev pa upada tudi na račun odseljevanja. Med najbolj ogroženimi območji je tudi Pomurje in ravno od tam naj bi prihajal bodoči šef novo ustanovljenega urada za demografijo.

Novo ministrsko mesto, že tretje, naj bi pripadlo stranki DeSUS, med najresnejšimi kandidati pa se omenja nekdanjega lendavskega župana Antona Balažka, ki je tudi podpredsednik DeSUS.

Balažek je bil župan občine Lendava kar štiri mandatna obdobja od leta 2002 do 2018, na zadnjih lokalnih volitvah pa se ni odločil za župansko kandidaturo, nato je odstopil še kot občinski svetnik in se popolnoma umaknil iz lokalne politike.

Na januarskem kongresu, ko je aktualna ministrica za kmetijstvo in podpredsednica vlade Aleksandra Pivec premagala Karla Erjavca v bitki za predsedniški položaj, je Balažek postal, poleg Anite Manfred in Jelke Kolmanič, eden od treh podpredsednikov stranke DeSUS.

Balažek se kot kandidat za vodjo novega urada omenja že nekaj časa, njegovo ime je javnosti posredoval nazadnje celo vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša. Ali je res v igri, pa v telefonskem pogovoru v tem trenutku (še) ni želel potrditi. 

»Odlok o ustanovitvi naj bi bil jutri sprejet na vladi, po tistem bodo stekli kadrovski postopki znotraj stranke, za zdaj smo delali zgolj na vsebinah,« pravi Balažek, ki je sicer priznal, da bi glede nove funkcije »v tej situaciji in v teh razmerah bilo za razmisliti« . 

Foto: Mediaspeed

Kaj bo funkcija novega urada v Mariboru?

Urad za demografijo naj bi se sicer financiral tudi s pomočjo prihajajočega demografskega sklada, glede na predlog odloka, pa bi bil strošek njegovega delovanja za državni proračun v višini 450.000 evrov za tekoče leto in 975.000 evrov za vsako od prihodnjih dveh let.

Kot še piše v odloku, bo urad zadolžen za spremljanje in analiziranje demografskih gibanj na nacionalni ravni in v posameznih regijah ter za pripravo ukrepov na področju demografske politike. Hkrati bo imel nalogo vladi in pristojnim ministrstvom predlagati sprejetje potrebnih ukrepov na področju oskrbe in položaja starejših, medgeneracijskega sodelovanja in solidarnosti ter družinske politike.

Foto: Bobo

Bo Balažek prevzel tudi vodenje stranke DeSUS?

Glede na burno dogajanje znotraj stranke DeSUS, ko lastni poslanci od predsednice zahtevajo odstop, k temu pa jo poziva tudi ministrski kolega in predsednik sveta stranke Tomaž Gantar, pa smo Balažka povprašali tudi o njegovi morebitni novi vlogi v strankarskih vrstah.

Izvršni odbor stranke DeSUS je namreč na zadnjem sestanku med drugim sprejel sklep, da predsednica prenaša pooblastila za koordinacijo aktivnosti stranke s poslansko skupino na enega izmed treh podpredsednikov do izrednega kongresa.

Balažek pravi, da obstaja majhna verjetnost, da do tega dejansko pride.

»Po statutu stranke ima sicer predsednica to možnost, ampak bi bilo malo čudno, da bi podpredsedniki koordinirali. Ta opcija je manj verjetna in precej nerealna, bolj realno je, da se zmenijo za neko drugo platformo sodelovanja, saj sodelovati morajo,« je še pojasnil podpredsednik stranke.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice