Zdravniška zbornica Slovenije opozarja na posledice ukrepa prisilnega upokojevanja za slovenski zdravstveni sistem.

V sedmem protikoronskem paketu je eden izmed ukrepov tudi tako imenovano prisilno upokojevanje oziroma možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi brez navedbe utemeljenega razloga, kadar delavec izpolnjuje pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine, torej praviloma pri starosti 60 let in doseženi 40-letni delovni dobi.

Pogoje bi izpolnjevalo več kot 10 odstotkov vseh trenutno aktivnih

Navedenemu ukrepu poleg sindikatov nasprotujejo tudi v Zdravniški zbornici Slovenije, saj naj bi za zdravstvo v številkah to pomenilo, da bi že letos pogoje za upokojitev - 65 let starosti - izpolnilo 497 zdravnikov in 117 zobozdravnikov. Do konca leta 2022 pa še dodatno 290 zdravnikov in 47 zobozdravnikov.

To je skupaj kar 951 zdravnikov in zobozdravnikov ali 10,51 odstotka vseh trenutno aktivnih zdravnikov in zobozdravnikov. Kakršen koli prisilni odliv v upokojitev bi še dodatno ogrozil dostopnost zdravstva, so zapisali v sporočilu za javnost.

»Zdravniška zbornica Slovenije zato opozarja, da je tak ukrep, ki ga prinaša sedmi protikoronski paket, o katerem danes razpravljajo poslanci odbora za finance v državnem zboru, v tem času še posebej pa za zdravstvo – skrajno neprimeren. Poleg tega takšno prisilno upokojevanje omogoča delodajalcem, da določenim delavcem delovno razmerje arbitrarno preneha, drugim pa ne. Zastavlja se vprašanje, kako bo zagotovljeno, da bodo ti postopki potekali transparentno in ne bodo uporabljeni za prisilno upokojevanje le nekaterih zaposlenih, ki bodo izpolnili te pogoje. Slednje ne velja le za zdravstvo, ampak za celotno javno upravo in tudi gospodarstvo,« opozarjajo v zbornici.

Izguba družinskih zdravnikov, pediatrov, ginekologov

Kot so še pojasnili, bi sprejeti ukrep na področju družinske medicine do konca leta 2022 pomenil, da bi se ob vsesplošnem pomanjkanju družinskih zdravnikov v upokojitev lahko poslalo še dodatno 185 družinskih zdravnikov, kar predstavlja 13,43 odstotka vseh, na področju pediatrije bi to pomenilo izgubo 76 pediatrov do leta 2022 (11,66 odstotka vseh) in 52 ginekologov s področja ginekologije (13,27 odstotka vseh). 

Na sekundarni ravni zdravstvenega varstva bi se s sprejetim ukrepom do konca leta 2021 upokojilo, tako zdravniška zbornica, 50 internistov, 32 psihiatrov in 19 ortopedskih kirurgov. To bi po besedah zbornice poslabšalo dostopnost do specialistične in bolnišnične obravnave. 

Šok za slovenski zdravstveni sistem

Prisilno upokojevanje bi po oceni zbornice močno poslabšalo tudi zobozdravstveno oskrbo prebivalstva. Čakalne dobe se tudi tu podaljšujejo, v Sloveniji že zdaj vsaj od leta 2018 primanjkuje do 500 programov otroškega in odraslega zobozdravstva, zobozdravniki pa so v vedno večjih stiskah, ker ne morejo zagotavljati takšne dostopnosti svojim pacientom, kot jo pacientom obljubljata Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in ministrstvo za zdravje.

Po PKP7 bi do konca leta 2021 pogoj za upokojitev izpolnilo tudi 164 zobozdravnikov (11,85 odstotka vseh).

»Že sedaj smo v Sloveniji po številu vseh zdravnikov na prebivalca na samem repu evropskih držav, s predlaganim ukrepom vlade v PKP7 pa se bo ta razkorak le še povečal. Poleg kadrovske podhranjenosti, prekomerne administracije in preobremenjenosti slovenskih zdravnikov, ki jo je pandemija še povečala, bi bil ukrep prisilnega upokojevanja torej še en dodaten šok za slovenski zdravstveni sistem,« še poudarjajo v zbornici. 

Bodo res odpuščali tiste, ki jih potrebujejo?

Predlagani ukrep sicer ne pomeni samodejnega upokojevanja tistih, ki dosegajo pogoje, ampak le ponuja tovrstno možnost ob strinjanju delodajalca in delavca.

Kot je nedavno pojasnil direktor Pomurske gospodarske zbornice Robert Grah, bo delodajalec vseeno obdržal dober in na trgu nenadomestljivi kader.

Tudi poslanci SMC in DeSUS bi črtali člen

Na današnji seji odbora za finance so sicer poslanci SAB, LMŠ in SD ter DeSUS vsak s svojim dopolnilom predlagali črtanje celotnega člena, SDS in NSi pa bi besedilo preoblikovali tako, da odpoved pogodbe o zaposlitvi ne bi bila mogoča tistim, ki imajo pogoje izpolnjene pred 60. letom starosti.

Poslancem koalicijskih poslanskih skupin se zdijo predlagani ukrepi v PKP7 sicer dobrodošli, a je Gregor Perič iz SMC glede določbe o upokojevanju ob izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev napovedal podporo dopolnilu poslanske skupine DeSUS, poroča STA. PKP7 bodo v državnem zboru obravnavali jutri, 29. decembra 2020.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice