*Fotografija je simbolična
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je s sodelavci in predstavniki Darsa danes obiskal občini Ormož in Videm ter napovedal, da bi lahko, če ne bo pritožb, prvi dve etapi hitre ceste Ormož-Ptuj začeli graditi v začetku prihodnjega leta.

Vrtovec je po srečanju z župani občin Ormož, Videm, Ptuj, Markovci, Gorišnica, Zavrč, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž povedal, da ne bo eden od ministrov, ki so prišli, potem pa se ni zgodilo nič.

»Bili smo operativni, pripeljali smo ekipo in predstavnike Darsa, saj ljudje resnično potrebujejo hitro cesto zaradi mobilnosti, sicer bomo izpraznili podeželje, ker ob takih cestah ne morejo normalno živeti, delovnih mest pa ni, ker se gospodarstvo ne razvija,« je poudaril minister, po poročanju STA.

Tako so sklenili, da bo Dars začel vzporedni postopek za pridobivanje preostale razpisne dokumentacije, ob tem ko dobiva gradbeno dovoljenje za drugi odsek. Dokumentacija za prvi etapi pa bo pripravljena v dveh mesecih.

O zadnji etapi so se župani in minister strinjali, da naj bi obvoznica pri Ptuju tekla po južni strani, kar pomeni skozi občino Videm, ker je to ceneje in hitreje, s tem pa tudi ne bo trikilometrskega predora, ki bi bil po besedah Vrtovca predrag, gradnja pa predolga.

Napovedal je tudi bolj aktivno delo medresorske komisije na vladni strani, saj bo njen član državni sekretar z infrastrukturnega ministrstva. »Njegova prednostna naloga je ta hitra cesta, če bodo to vodili uradniki, ne bomo nikoli prišli do konca,« je dodal Vrtovec.

Na vprašanje, ali bo trasa res potekala po južni strani, ki je v Naturi 2000, kljub dosedanjem mnenju okoljskega ministrstva, da to ni mogoče, je odgovoril, da so tudi v Naturi 2000 določeni posegi mogoči, kot lahko to vidimo v Evropi. »Okoljski minister Andrej Vijak je zelo operativen in verjamem, da bomo v tem mandatu lahko to končali,« je še povedal Vrtovec.

Foto: Ministrstvo za infrastrukturo

Do leta 2025 v celoti

Župan občine Ormož Danijel Vrbnjak je v imenu županov pohvalil odzivnost ministra in sklenjeni dogovor, saj je cesta po njegovih besedah izjemno pomembna za tamkajšnji turizem in gospodarstvo, po poročanju STA.

Vrtovec se je zatem udeležil še sestanka z župani občin Videm, Podlehnik, Zavrč, Majšperk, Cirkulane, Kidričevo in Žetale.

Prva etapa glavne ceste z elementi hitre Ormož-Ptuj je med Ormožem in Gorišnico, druga med Gorišnico in Markovci, tretja med Markovci in Ptujem. Gradbeno dovoljenje za prvo etapo že imajo, za drugo ga pridobivajo. Traso zadnjega dela bo določila medresorska komisija. Celotna cesta naj bi bila zgrajena do leta 2025, prva etapa je ocenjena na okoli 50 milijonov evrov, še piše STA.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice