Fotografija je simbolična.
Medresorska delovna skupina, ki naj bi preučila izvedljive variante trase hitre ceste Ptuj-Ormož na ptujski strani in izbrala primerne za nadaljnjo obravnavo, po dveh letih čakanja še ni začela z delom.

Na okoljskem ministrstvu medresorsko skupino sestavili, vodila pa naj bi jo vodja sektorja za strateško presojo vplivov na okolje Vesna Kolar Planinšič, poroča STA.

Na pristojnem ministrstvu so se izognili odgovorom na vprašanje STA, kdo so njeni ostali člani in ali bodo prostor v delovni skupini dobili tudi predstavniki civilne iniciative oziroma lokalnega prebivalstva ob trasi bodoče hitre ceste.

Ker se to očitno ni zgodilo, so v civilni iniciativi s sestavo nezadovoljni, na ministrstvu pa svoje odločitve doslej niso pojasnili. Morda bodo to s storili na petkovem vnovičnem sestanku z župani in predstavniki lokalnega prebivalstva, še poroča STA.

Novembra so se na ministrstvu za okolje in prostor skupaj z infrastrukturnim ministrstvom opredelili do ciljev in izhodišč za umestitev odseka med Ptujem in Markovci ter v nadaljnjo obravnavo vključili pet variant - dve severni in tri južno od Ptujskega jezera, med katerimi sta tudi predloga civilne iniciative, da bi cesto speljali severno od Ptuja ali južneje od zaščitenega območja Nature.

Kot so pojasnili na ministrstvu, so vse variante najprej preverili na podlagi razpoložljivih in javno dostopnih podatkov, elaborat, ki ga je naročil Dars, pa bodo najprej predstavili medresorski delovni skupini, ko bo ta dokončno ustanovljena, še poroča STA.

»Delovna skupina pod vodstvom Vesne Kolar Planinšič naj bi sprejela odločitev o tem, katere variante bodo obravnavane v nadaljnjih postopkih umeščanja v prostor,« so še dodali.

Civilna iniciativa za ptujsko obvoznico je nedavno na pristojni ministrstvi naslovila dopis glede ustanavljanja delovne skupine, v kateri naj bi bila s strani lokalnih skupnosti ob markovškem županu Milanu Gabrovcu še ptujska županja Nuška Gajšek. Niso pa v skupino povabili nikogar od predstavnikov civilne iniciative.

»Ne nasprotujemo sicer ustanovitvi medresorske skupine, a predlagamo, da v njo povabijo tudi zastopnika prebivalcev naselij Budina in Spuhlja iz naše civilne iniciative,« med drugim pravijo v civilni iniciativi, ki jo vodi Sergeja Puppis Freebairn, še poroča STA.

Če se to ne bo zgodilo, bi lahko prišlo tudi do kršitve zakona o urejanju prostora, ki med drugim pravi, da ima javnost pravico sodelovati v vseh fazah postopka sprejemanja državnega prostorskega načrta. Z ignoriranjem civilne iniciative bi bila ta prikrajšana v zastopanju interesov občanov, so prepričani

Sicer pa v civilni iniciativi ne vidijo zakonske osnove za ustanovitev medresorske delovne skupine, ne predvideva je niti postopek sprejemanja državnega prostorskega načrta. Tudi za redne sestanke, ki jih na to temo sklicuje župan Markovcev, po njihovem ni zakonskih osnov, saj bi ta lahko odločal ali razpravljal le o delu, ki se tiče trase skozi njegovo občino, še poroča STA.

Vodstvo civilne iniciative zato okoljskemu ministrstvu predlaga, da se opredeli do takšnih sestankov in v prihodnje kot nosilec sprejemanja DPN sklicuje sestanke in usklajevanja v skladu z zakonskimi določbami ter na njih povabi zakonsko relevantne sogovornike.

Ob tem se tudi sprašujejo, zakaj bi zavlačevali postopke z ustanovitvijo »politične komisije«, če lahko stroka opravi svoje, lokalna politika v regiji pa se naj poenoti za eno različico, namesto da ima vsak župan svoj predlog. »Hitra cesta, katere sestavni del je obvoznica mimo Ptuja, ni problem Ptuja, kot pravijo nekateri, ampak problem celotnega Podravja,« so še dodali za STA.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

krmača (nepreverjen)

Medresorska delovna skupina za hitro cesto Ptuj-Ormož naj bi začela z delom,
eni bodo delali levo vozišče, drugi desno, koordinacija bo z razdelitvijo vozišča na dve polovici in risanjem sredinske črte.

Starejše novice