Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so spregovorili ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant in vladni govorec Jelko Kacin.

Kot je uvodoma dejal vladni govorec Jelko Kacin, po državi trenutno poteka ključna tekma s časom po slovenskih bolnišnicah.

Potekajo preureditveni posegi, marsikje tudi precejšna gradbena dela, da bi ustvarili pogoje, da se covid oddelki bolnišnic razširijo do te mere, kot jo zahteva pričakovan povečan priliv bolnikov s covid-19.

Preložite nedeljski obisk pokopališč na kasnejši čas

Kacin je poudaril, da je covid-19 nova bolezen, težka in zahtevna bolezen, ki terja od vseh solidarnost, ki jo bomo najlažje in najbolj prepričljivo manifestirali s tem, da ne bomo zboleli.

»Cepivo bo najverjetneje na voljo šele spomladi. Do takrat pa še naprej velja, da je edini učinkovit način preprečevanja okužbe striktno upoštevanje samozaščitnih ukrepov, maske, redno umivanje rok in razkuževanje rok, držanje medsebojne razdalje. Naj ostane v teh dneh doma, kdor le more. Ne hodite v trgovino več, kot je minimalno treba. Izogibajte se kakršnemukoli druženju. Tudi nedeljski obisk pokopališč preložite na kasnejši čas, če je to le mogoče,« je pozval.

Kot dodaja Kacin, sicer že drugi dan ni bilo izrazitega povečanja novih okužb, a je še vedno prehitro govoriti o tem, da se zadeve umirjajo, saj je še vedno veliko takih, ki potrebujejo zdravniško pomoč. 

Podaljšanje počitnic in šolanje na daljavo

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je pojasnila, da bodo vrtci tudi prihodnji teden lahko delovali le v omejenem obsegu. Vrtci lahko na podlagi odločitve župana v zmanjšanem obsegu zagotavljajo nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način.

»Jesenske počitnice za osnovne in glasbene šole se podaljšajo za en teden. V srednjih šolah, torej v nižjem poklicnem izobraževanju, v srednjem poklicnem izobraževanju, v srednjem strokovnem izobraževanju in v gimnazijah na podlagi sklepa ministrice poteka pouk na daljavo. Višje strokovne šole ter visokošolski zavodi izvajajo izobraževalni proces na daljavo, po usmeritvah, ki so jih sprejeli sami,« je dejala.

Kako bodo nadoknadili pet dodatnih dni počitnic?

S podaljšanjem počitnic v osnovnih šolah, s šolanjem na daljavo v srednjih šolah ter na univerzah, z omejitvami pri varstvu otrok si dajemo čas, čas za premislek, čas, da se umirimo, pravi Kustečeva in dodaja: »V tem trenutku ne potrebujemo novih stisk in slabe volje.« 

»Podaljšanje počitnic ne pomeni, da bo podaljšano tudi šolsko leto,« je še pojasnila.

Kustečeva pravi, da bodo izgubljene dni nadoknaditi tekom dneva, kako konkretno še ni znano, bodo o tem razpravljala stroka, ministrstvo in sindikati. »Teh pet dni v tem trenutku ne predstavlja nič usodnega,« je jasna Kustečeva.

Ta teden bo eden ključnih

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant pravi, da je epidemiološka situacija resna. Nakazuje se sicer trend, da so ukrepi prijeli, a Bergantova poudarja, da je potrebno dosledno upoštevati vse doslej sprejete ukrepe. 

»Ključni bodo naslednji dnevi in predvsem stanje v bolnišnicah,« je še pristavila.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice