Destinacija Štajerska je zdaj tudi uradno zaživela.

V prostorih Regionalne razvojne agencije za Podravje - Maribor je bila v torek ustanovna skupščina članov konzorcija destinacije Štajerske

S tem je projekt tudi uradno zaživel, pristojni pa ocenjujejo, da gre za edinstveno priložnost za turistični preboj Štajerske na širšem mednarodnem turističnem zemljevidu.

V destinacijo Štajerska vključenih 15 partnerjev

Ob Regionalni razvojni agenciji za Podravje - Maribor je vključenih še sedem turističnih organizacij, in sicer:

 • Zavod za turizem Maribor,
 • Zavod za turizem Ptuj,
 • Razvojna agencija Slovenske gorice, ki pokriva osem občin),
 • Ustvarjamo turizem Sonja Breznik s. p. (ki pokriva pet občin),
 • PRJ HALO s sedmimi občinami,
 • Javni zavod za turizem, kulturo in šport občine Ormož (tri občine),
 • Zavod za turizem Sveta Trojica v Slovenskih goricah ter
 • občina Ruše,
 • občina Kungota,
 • občina Lovrenc na Pohorju,
 • občina Selnica ob Dravi,
 • občina Makole,
 • občina Oplotnica in
 • občina Poljčane.

Uroš Rozman, pobudnik partnerstva in direktor Regionalne razvojne agencije za Podravje - Maribor, je ob tem dejal: »Povezovanje regije v destinacijo Štajerska je bil izjemo zahteven proces, zato se zahvaljujem vsem partnerjem, ki so z vključitvijo podprli razvoj turizma v destinaciji.

Verjamem, da se bo v partnerstvo v nadaljevanju priključilo še večje število občin v Podravju in širše. Sodelovanje med občinami in destinacijami je izredno pomembno, kar smo že dokazali s povezovanjem ob reki Dravi v Partnerstvu za Dravsko kolesarsko pot in na območju Pohorja s Partnerstvom za Pohorje.« 

Foto: Jure Banfi

Direktorica Zavoda za turizem Ptuj predsednica skupščine

Projektne aktivnosti bo koordinirala Regionalna razvojna agencija za Podravje - Maribor, ob tesnem sodelovanju s partnerji.

Cilj povezovanja je ustvariti večji preboj na mednarodnem trgu, saj se na ta način dosegajo močnejše sinergije pri oblikovanju skupnih turističnih produktov.

Na ustanovni skupščini so zbrani za predsednico skupščine soglasno podprli direktorico Zavoda za turizem Ptuj Tanjo Srečkovič Bolšec: »Gre za prelomen, zgodovinski trenutek, ko smo končno dokazali, da smo se tudi na našem območju pripravljeni povezovati in vidimo turizem - tako kot turisti - tudi izven mej naših občin.

V naslednjem obdobju nas čaka izjemno zahtevno delo, ko moramo celotno zgodbo iz papirja prenesti v realno življenje. Že v kratkem se bo v skladu z današnjimi dogovori oblikoval akcijski načrt z jasno postavljenimi cilji, temu bo sledilo oblikovanje celostne grafične podobe ter postavitev spletne strani. Ko bodo temelji postavljeni, sledijo še promocijski in trženjski pristopi.«

Pogodba o sodelovanju se je v prvi fazi podpisala za obdobje dveh let in pol oziroma do 31. decembra 2024, ko se bo izvedel prvin sklop projektnih aktivnosti.

Skupno povezovanje pa spodbuja tudi nova Strategija slovenskega turizma 2022–2028, ki pozdravlja tovrstna regijska povezovanja. 

Foto: Jure Banfi

»Tudi Destinacija Jeruzalem Slovenija vidi turistično moč v regijskem povezovanju, zato smo veseli, da je končno prišlo do ustanovitve destinacije Štajerska. Preko destinacije Štajerska bomo lahko vsi deležniki bolje uresničevali in povečevali svoje marketinške in trženjske aktivnosti, oblikovali skupne produkte ter na tak način do sedaj razpršena sredstva združili za dosego skupnih ciljev in boljših rezultatov.

Želimo si, da bi z omenjeno formalizacijo povezovanja imeli boljša izhodišča za nadaljnje tako slovenske kot mednarodne razpise. Enotni gremo pogumno naprej,« pa je ob tem še poudaril Andrej Vršič, direktor Javnega zavoda za turizem, kulturo in šport občine Ormož.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice