Onesnažen zrak in številni dimniški požari so po mnenju sekcije dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Sloveniji (OZS) med drugim posledica neustrezne dimnikarske zakonodaje.

Kot piše STA se dimnikarji sprašujejo, ali zaradi ravnanja odgovornih 500 let stara dejavnost postaja zgolj samo še panoga, kjer morajo državljani plačevati povsem nestrokovne storitve, namesto da bi jim ta panoga nudila varnost in zaščito, so sporočili iz OZS.

Odgovornost preložena na držvljane

Posledice všečnih predpisov se namreč kljub izjemno mili zimi kažejo v preštevilnih dimniških požarih, onesnaževanju zraka in zastrupitvah.

»Odgovornost je zakonodajalec preložil na državljane, kljub temu da sam ugotavlja, da ozaveščenost še ni na ustreznem nivoju. Stanje je kaotično,« opozarjajo dimnikarji v zbornici.

Prepričani so, da nekateri pišejo pozitivne zapisnike, čeprav gre za neustrezne in napačno vgrajene peči, s tem pa omogočajo vgradnjo novih umazanih peči, kar ogroža tudi varnost in zdravje državljanov.

»Tekmovanje v všečnosti gre celo tako daleč, da inšpektorat za okolje in prostor z uradnim aktom 40 let staro peč, ki je namenjena kurjenju premoga in drv, razglasi, da naj bi bila konstruirana za obratovanje na pelete. In to kljub temu, da pred 40 leti peletov še ni bilo, proizvajalec pa je celo pisno pojasnil, da takšna peč ustreznih emisij nikakor ne more dosegati,« so navedli kot primer.

Od pristojnih zato zahtevajo, da dimnikarsko dejavnost nemudoma uredijo z upoštevanjem veljavnih predpisov, ustavijo nevzdržno zavajanje potrošnikov in neenakost pred zakonom, preprečijo vgradnjo in obratovanje neustreznih peči ter izvedejo strokovni nadzor nad dimnikarji, še piše STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice