Sto zaposlenih v mariborskem podjetju A&E Europe je danes z dvourno opozorilno stavko zahtevalo, da ameriški lastniki ustavijo napovedano zaprtje podjetja in odpuščanja.

Zaposleni v mariborskem podjetju A&E Europe zahtevajo ohranitev proizvodnje in izpolnitev zahteve sveta delavcev o vračilu neracionalno porabljenega denarja. Izpolnitev svojih zahtev pričakujejo do 1. maja.

A&E Europe je del ameriške skupine Elevate Textiles in se ukvarja z izdelavo sukancev. Vodstvo podjetja A&E Europe je zadnji dan februarja svet delavcev in sindikat seznanilo s strateškimi in organizacijskimi ukrepi, ki vodijo v postopno zapiranje obrata v Mariboru.

Vzrok za takšno odločitev naj bi bil, da nadaljevanje proizvodnje v Sloveniji zaradi težkih razmer na trgu in ostalih dejavnikov ni več smiselno. Leta 2021 so beležili skoraj milijon evrov čiste izgube, podoben pa naj bi bil tudi lanski rezultat.

Zahteva za ohranitev proizvodnje v Mariboru

Nekaj več kot sto delavcev, ki jih zastopa Konfederacija slovenskih sindikatov, od vodstva družbe zahteva ohranitev proizvodnje v Mariboru in povrnitev ključnih kupcev, ki so jih v zadnjem času večinoma odpeljali v nemško podjetje znotraj skupine.

Zahtevajo tudi izpolnitev zahteve sveta delavcev o vračilu neracionalno porabljenega denarja, v nasprotnem primeru pa odpravnino vsakemu delavcu po 100.000 evrov.

Kot so delavci izvedeli na prejšnjem sestanku z vodstvom podjetja, naj bi v prvi fazi z začetkom maja delo izgubilo 56 delavcev, vsi ostali v začetku julija.

Za predsednika Konfederacije slovenskih sindikatov Gvida Novaka je sporno ravnanje lastnikov podjetja, ki so leta 2016 kupili tudi nemško podjetje Gütermann, slednje se ukvarja z enako proizvodnjo kot mariborsko, posel pa naj bi lahko sklenili le pod pogojem, da nemška tovarna prevzame vse njihove posle v Evropi.

Vse od takrat naj bi po njegovih besedah načrtno izčrpavali podjetje v Mariboru, odpeljali vse kupce, na koncu pa bodo še zaprli tovarno in odpustili zaposlene.

Komentarji (1)

NEKDANJI TSP-JEVEC (ni preverjeno)

ME VESELI DA GRE TSP U KURAC! TRUČLOVA PIZDA PA SE NAJ AMERIČANU ZAHVALI ZA TO PIZDARIJO! SICER PA SEM ZIHER DA SE JE TUDI SAMA OKORISTILA NA RAČUN DELAVCEV. VODILNI LOPOVI KRADEJO, DELAVCI PA GAGAJO!

Starejše novice