Zaščitna oprema je trenutno najbolj povpraševana in potrebna dobrina, krvavo jo potrebujejo predvsem v slovenskem zdravstvu. Na pomoč državi pa je priskočilo že več domačih podjetij.

V kidričevskem Boxmarku količine povečujejo

Poročali smo o začetku proizvodnje zaščitnih mask v podjetju Boxmark iz Kidričevega, za katero se je še nedavno govorilo, da namerava preseliti celotno proizvodnjo iz Slovenije. V Boxmarku izdelujejo pralne maske, ki se lahko uporabijo večkrat.

Maske izdeluje 132 šivilj, ki so se za to nalogo javile prostovoljno.

»Vse operacije v podjetju usmerjamo v proizvodnjo mask in iz dneva v dan se, zahvaljujoč našim delavkam, količine proizvedenih mask povečujejo,« pojasnjuje direktor podjetja Marjan Trobiš, ki ocenjuje, da bodo tedensko izdelali predvidoma okoli 40.000 do 45.000 zaščitnih mask oziroma okoli 5000 do 8000 na dan. Prve dobave namenjene blagovnim rezervam so že zapustile proizvodnjo.

Delavke so prve maske zašile sebi

Svojemu namenu pa služijo že prve maske, ki so jih izdelale prostovoljke v Kidričevem, saj so najprej poskrbele, seveda, zase. Kot pravi Trobiš, je to zelo pomembno, saj lahko le tako mirno delajo naprej, vedoč, da so zaščitene.

Trobiš verjame, da bodo v podjetju pripomogli pri reševanju problematike zaščitnih mask v državi, želi pa si, da bi se stanje glede epidemije vendarle hitro umirilo in se bodo lahko vrnili svoji primarni dejavnosti.

Boxmark se pretežno sicer ukvarja s šivanjem sedežnih prevlek za avtomobilsko in tudi letalsko industrijo, še vedno je v procesu prestrukturiranja. Zaradi epidemije koronavirusa pa je 1200 zaposlenih trenutno na čakanju doma. 

Več tisoč mask dnevno iz Prekmurja

Na Goričkem v Prekmurju, točneje v Gornjih Petrovcih, deluje podjetje Mi&Lan, ki zaposluje preko 130 šivilj, modelarjev, krojačev in oblikovalcev. Gre za podjetje, ki je nastalo na pogorišču nekdanjega tekstilnega giganta Mure in je v lasti ter pod vodstvom nekdanjega tehničnega direktorja in člana uprave bivše Mure Milana Möreca.

Kot nam je zaupal Mörec, so že prejšnji teden pristojnim v državi posredovali informacijo, da imajo kapacitete ter zmožnosti za proizvodnjo zaščitnih mask. 

»Priprave na pričetek proizvodnje so stekle v začetku tedna, začeli smo delati in bomo prve dobave zaščitnih mask lahko zagotovili že konec tedna,« napoveduje Mörec, ki pravi, da sodelujejo s celjskim podjetjem Prevent&Deloza, ki že ima pogodbo z državo.

Maske bodo namenjene izključno za blagovne rezerve in ne za direktno prodajo, posebnost mask je pa tudi ta, da gre za pralne maske, ki se lahko uporabijo večkrat, isto kot maske, ki jih izdeluje Boxmark Leather. Kot pravi Mörec, so začeli s proizvodnjo v torek in še niso na stoodstotnih zmogljivostih. V enem dnevu je bilo gotovih že tisoč mask, računajo pa da bodo proizvedli vsak dan tisoč več.

Povpraševanja tudi iz drugih držav

Maske, ki jih izdelujejo v podjetju so Iz bombaža in poliestra ter po besedah direktorja zaščitene pred koronavirusom. Za izdelavo ene maske je pri njih potrebnih sedem do osem delavcev, gre za poseben postopek, v katerem nastane ena maska v zgolj nekaj minutah.

Direktor Mi&Lan je za Mariborinfo še povedal, da imajo trenutno več povpraševanja, kot lahko dejansko proizvedejo, saj dobivajo povpraševanja tudi iz tujine, ampak so se odločili, da jim je prioriteta lastna domovina.

»Najpomembneje je, da pomagamo državi, da pride iz te krize in prispevamo v boju proti epidemiji koronavirusa,«  je še povedal Mörec.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

levi komunist (nepreverjen)

moja prababica Ambrozija Maskič , poročena Virus ki bo jutri dopolnila 97 let
je včeraj začela s poskusnim izdelovanjem mask.
Kot za šalo je zašila 62 mask na uro , kar je bistveno več mask na časovno enoto
kot pa jih izdelajo ti tekstilni velikani.
kajti moja prababica ni potrebovala niti 1 minute za eno masko, pa še vmes ji je dvakrat remen dol vrglo iz šivalne mašine, pa še malico je pripravila za nas vnuke in pravnuke

Starejše novice