Danes ob 13. uri sta se v MuziKafeju na Ptuju sestala predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Republike Hrvaške Zoran Milanović.

Na Ptuju smo bili danes priča enemu redkih osebnih srečanj med predsedniki držav po razglasitvi pandemije covida-19. Srečala sta se slovenski predsednik Borut Pahor in hrvaški predsednik Zoran Milanović.

Predsednika Slovenije in Hrvaške sta govorila o spopadanju obeh držav z epidemijo novega koronavirusa in pomenu usklajenega delovanja pri odpravljanju omejevalnih ukrepov, pa tudi o soočanju z gospodarsko in socialno krizo, ki sledi.

Nismo le sosedje, temveč iskreni prijatelji

Oba predsednika sta poudarila, da sta Slovenija in Hrvaška prijateljski državi. Po besedah Pahorja Slovenci in Hrvati nismo le sosedje, temveč tudi iskreni prijatelji.

Govorila sta o gospodarski in socialni krizi ter recesiji, ki nas po koncu epidemije koronavirusa najbrž čakajo. Poudarila sta, da si nobena od držav ne želi, da bi ob recesiji prišlo še do težav s povečanim obsegom nelegalnih migracij.

»Kriza, ki je sedaj v tem obdobju malo zastaj, je nekaj, kar nas čaka, kar se ne bo ustavilo, potreben bo vztrajen, a civiliziran pristop, toda vztrajen,« je dejal Milanović.

Slovenci na Hrvaškem, Hrvati na Slovenskem

Hrvaški predsednik tudi s hvalospevi za Ptuj ni skoparil: »Zdaj vidim, da je še več razlogov za prihod, kot pa sem mislil prej.« Ali lahko Ptuj in konec koncev vsa Slovenija računa na hrvaške turiste, ni bil jasen. Je pa jasno, da lahko Hrvaška računa na Slovence. Oba predsednika priznavata, da bo kljub temu turistično leto skozi finančna očala zelo težko, na obeh straneh meja. Pa lahko številke popravimo na medsosedski ravni?    

»Letujemo - Slovenci na Hrvaškem, Hrvati na Slovenskem - v dveh prijateljskih državah, kjer naletimo na dobro, kako bi rekel, sijajno atmosfero,« je dejal Pahor.

O arbitražnem sporazumu med Slovenijo in Hrvaško predsednika tokrat nista govorila.

Pot hrvaškega predsednika je bila prijetna

Pahor je ob prihodu Milanovića povprašal, ali je bila pot prijetna. Ta mu je pritrdil. Predsednika sta govorila na notranjem dvorišču MuziKafeja. Kasneje bosta izjavo za javnost podala na terasi lokala.

Izjavo so čakali številni novinarji, fotografij in snemalci tako slovenskih kot hrvaških medijev.

Milanović je sicer že pred srečanjem položil venec k spominskemu obeležju v Spominskem parku Dobrava pri Mariboru, Pahor pa bo predvidoma ob 15.30 položil venec k spominskemu obeležju na Poljani, kjer se je 15. maja pred 75 leti z zadnjimi boji končala druga svetovna vojna.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice