Že včeraj je vlada ponovno spremenila pravila in dovolila prireditve na prostem in v zaprtih prostorih, vendar z enosmernim gibanjem in izpolnjevanjem pogoja PCT.

Kot smo že poročali, je vlada včeraj spremenila pogoje za izvajanje javnih kulturnih prireditev. 

Borba za preživetje

Ukrepi, sprejeti zaradi širjenja koronavirusa, so od lanskega marca pa do zdaj na različne načine posegli v vsakdanjik ljudi. Zdaj se je na vse to odzval tudi predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec.

»Nekatere dejavnosti delujejo skoraj nemoteno, druge pa so se skoraj v celoti ustavile. Ena od takih dejavnosti je ravno industrija sejmov in srečanj ... To seveda ne pomeni, da se je ustavilo tudi naše delo, vzdrževanje infrastrukture in plačevanje fiksnih stroškov,« pravi predsednik uprave Pomurskega sejma.

Dodaja tudi, da je sejemska dejavnost podobna kmetijstvu. Tudi tam je potrebno večmesečno ali večletno delo, da lahko realizirajo prihodek in ustvarijo pridelek. 

Ostali brez ključnih odgovorov

Vsi se zavedamo, da je v ospredje vedno postavljeno zdravje ljudi. S tem tudi strokovnjaki poskušajo najti najboljše rešitve za preprečevanje širjenja bolezni.

»Vsi se bojimo bolezni in bi tudi vse naredili, da bi ostali zdravi. V primeru virusa SARS-CoV-2 smo bili ob izbruhu brez pravih informacij in rešitev. Čeprav smo dnevno dobivali obilico informacij s strani medicinske stroke in politike, smo ob številnih ukrepih kljub temu ostajali brez ključnih odgovorov,« še dodaja Erjavec.

Sejemska dejavnost se počuti diskriminirana

Ukrepi, ki omejujejo dejavnosti ali ljudi, naj bi bili skrbno premišljeni in razdelani do te mere, da so pravični do vseh.

»Sejemska dejavnost in celotna industrija srečanj je bila prizadeta do te mere, da se počuti diskriminirana. Sprejeli smo ukrepe kot del rešitve za preprečevanje epidemije v upanju, da bodo ukrepi učinkoviti in kolikor se le da tudi pravični do vseh dejavnostih, ki so jih prizadeli,« pojasni predsednik uprave Pomurskega sejma.

Erjavec še pravi, da so po skoraj dveh letih različnih ukrepov, iznajdbi cepiva in uvedbi pogojev PCT vseeno imeli upanje. Upanje, da bo dejavnost industrije ponovno lahko odprta, pa četudi v okrnjeni obliki. Toda temu ni videti konca, saj se epidemija ne umirja. 

Industrija sejmov in srečanj potrebuje pomoč

Za ohranitev in preživetje industrije sejmov in srečanj, še posebej pa za ohranitev zaposlenih, ki imajo bogate izkušnje, ta industrija potrebuje pomoč.

»Tu ne gre za slovensko posebnost, ampak za prakso v vseh državah sveta, kjer se zavedajo pomena te dejavnosti za promocijo nacionalnega gospodarstva, kulture, umetnosti in države nasploh. Preprosto gre za to, da ta dejavnost dobi vsaj del nadomestila za izpad prihodkov zaradi ukrepov, ki so ji v tem času omejevali poslovanje,« pravi Erjavec.

Pomoč je bila obljubljena že večkrat. Ta naj bi bila odvisna od višine izpada v celotnem obdobju in od višine fiksnih stroškov in števila zaposlenih.

»Najbolj ključno pa bi bilo, da bi dobili občutek, da nas odločevalci razumejo in da javnost ohranja zaupanje v to dejavnost in v vlado, skratka, da s skupnimi močmi premagujemo in premagamo to krizo,« še na koncu dodaja Erjavec. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice