Janez Janša, Zdravko Počivalšek in Matej Tonin so predstavili strategijo za obvladovanje bolezni covid-19 glede na trenutne epidemiološke razmere.

Po navedbah premiera Janeza Janše smo v najzahtevnejšem času epidemije in vrha še nismo dosegli. S podobnimi težavami se soočajo tudi drugje, v državah z bistveno zmogljivejšimi zdravstvenimi sistemi, je pojasnil.

Kot je dejal Janša, je slovenska vlada edina na svetu, ki mora zaradi ustavnega sodišča na tedenski ravni sprejemati odloke, zaradi česar je bilo v zadnjem mesecu tudi veliko nezadovoljstva, saj se je režim navidezno spreminjal. Sprostitve v prazničnem času so bile po besedah Janše dogovorjene tudi v evropskem okviru in so šle izven prej sprejetega načrta sproščanja.

Na zadnji seji pa je vlada zaradi navedenega sprejela dopolnjeni načrt reagiranja v času epidemije v letu 2021 in ga dopolnila bolj natančno z merili sproščanja ukrepov po regijah. 

Ob dolgih razpravi in sodelovanju strokovnjakov so ugotovili, »da je edina, možna niša sproščanja, ki si ga vsi želimo, ukrepanje oziroma reagiranje v regijskem okviru, od tistega trenutka naprej, ko bomo kot država, kot celota, dosegli določene kriterije, ki bodo omogočili, da nekatere stvari sprostimo v tistih regijah, ki so epidemiološko najboljše,« je pojasnil premier in se dodatno še zahvalil zdravstvenim delavcem in vsem, ki spoštujejo ukrepe. 

Najprej nacionalno merilo, nato regijski pristop sproščanja

Noveliran načrt sproščanja ukrepov vsebuje deloma spremenjene ukrepe, ki sodijo v posamično kategorijo in so odvisno od specifične situacije v regiji. »Ni dovolj, da ena sama regija doseže takšno stanje, ampak je za regijski pristop potrebno doseči nacionalni merilo,« je poudaril premier. 

Regijski pristop tako pride v poštev, ko celotna država doseže oba kriterija:

  • povprečno število okužb v zadnjih sedmih dneh pade pod 1350;
  • število hospitaliziranih pade pod 1200.

Kriteriji v regijah

Ob izpolnitvi teh kriterijev na nacionalni ravni pa sledi regijsko sproščanje, v drugi fazi je predvideno odprtje šol prve triade in vrtcev, muzejev knjižnic, galerij, nekatere trgovine in smučišča ter podobno.

V naslednji fazi pride na vrsto še odprava omejitev prehoda med občinami in dovoljeno bo druženje do deset oseb.

Za Pomurje je denimo za prvo fazo sproščanja potrebno doseči sedemdnevno povprečje števila okužb pri številu 75, v Podravju je to število 213. Za naslednjo fazo sproščanja, kjer sledi tudi odprtje občin, pa mora biti sedemdnevno povprečje v Pomurju 55, v Podravju pa 158. Trenutno je Pomurje pri številu 122,3, Podravje pa 225,6.

Vlada bo stanje preverila naslednji teden, v sredo, in takrat se bo vedelo, ali bo prišlo do morebitnih sproščanj v posameznih regijah. Po ocenah Janše se računa, da bodo vsaj nekatere slovenske regije dosegle stanje, ko se bodo lahko prvi ukrepi začeli sproščati, torej tudi odpirale šole in vrtci. To bo torej znano v sredo, ukrepi pa se bodo sprostili naslednji ponedeljek, 18. januarja.

Počivalšek in Tonin sta ob tem poudarila, da z navedenim načrtom odgovarjajo na kritike in da od njega ne bo odstopanj, omogoča pa predvidljivost, ki si je vsi želimo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice