Danes se je sestal Svet za nacionalno varnost, ki ga je sklical predsednik vlade Janez Janša. Na njem so razpravljali o razmerah, v katerih je Slovenija zaradi širjenja novega koronavirusa in o nezakonitih migracijah.

Predsednik vlade Janez Janša je po današnji seji sveta Sveta za nacionalno varnost v izjavi za medije povedal, da ocenjujejo, da smo na prelomni točki, ko lahko še z mehkimi ukrepi brez večjega zaustavljanja javnega življenja in gospodarstva zaustavimo širjenje virusa in na ta način preprečimo, da bi za virus plačali enako visoko ceno, kot smo jo plačali spomladi.

Janša poziva k spoštovanju ukrepov

»S tega vidika Svet za nacionalno varnost poziva vse državljanke in državljane Republike Slovenije, da sprejete ukrepe upoštevajo v celoti, kajti od tega bo odvisno, ali bodo ti ukrepi dejansko prijeli,« je povedal predsednik vlade.

Svet za nacionalno varnost ocenjuje, da so ukrepi primerni, uravnoteženi in da so načrti, ki so bili sprejeti za spopad s koronavirusom vnaprej dobro pripravljeni.

Virus lahko premagamo

Po besedah Janeza Janše smo virus sposobni premagati, saj smo to pokazali že spomladi. »Vprašanje pa je, kakšno ceno bomo plačali za to. To ni odvisno od vlade, ampak od tega, ali bomo ukrepe spoštovali,« je poudaril premier. 

Janša je sicer med drugim opozoril, da okoli 5 odstotka prebivalstva vladnih ukrepov, ki so po njegovem mnenju mehki, ne upošteva. »S tem onemogoča učinkovitost teh ukrepov in ogroža odgovorno ravnanje 95 odstotkov ostalega prebivalstva,« je poudaril.

Vnovični predlog za aktivacijo 37.a člena

Janša je nato v nadaljevanju povedal, da je Svet za Nacionalno varnost podprl predlog policije, da se zaradi stanja, ki postaja kritično, ponovno predlaga aktivacijo 37a člena Zakona o obrambi, ki omogoča aktiviranje dodatnih sil Slovenske vojske za varovanje schengenske meje med Slovenijo in Hrvaško. »Vlada ima dolžnost, da zavaruje varnost vseh prebivalcev v državi in za našo vlado je varnost ljudi sredi Ljubljane enako pomembna kot varnost državljanov v Ilirski Bistrici, Črnomlju in kateri drugi občini ob meji,« je povedal.

»Zaradi situacije s covid-19, ki postaja težka, odgovorna in zahtevna, so tu potrebni dodatni resursi slovenske policije in ti resursi so omejeni. Policija ne more biti hkrati na nalogah, ki jih zahteva situacija s covid-19 in hkrati pri zavarovanju naše južne meje. V kolikor bi sklep oziroma odločitev v smislu aktivacije 37. a člena v Državnem zboru ne bila sprejeta, ima slovenska vlada samo še eno možnost, in to je, da zaprosi za pomoč policije partnerskih držav v schengenskem območju in z njihovo pomočjo, kot se je to zgodilo že leta 2015, dosledno zavaruje našo južno mejo in prebivalstvo ob njej,« je zaključil.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice