O aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta danes spregovorila Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata in vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je opozarja, da se število okužb po svetu in v Evropi še naprej širi, tudi druge države beležijo rekorde in sprejemajo številne ukrepe, ki so strožji od slovenskih. Včeraj rekorda nismo dosegli, a število hospitaliziranih narašča, danes potrebuje bolnišnično zdravljenje 138 oseb, 122 jih je na intenzivni negi, štiri osebe pa so žal tudi umrle.

Zelo blizu razglasitvi epidemije

Epidemiološka poizvedovanja še potekajo, a do sedaj zbrani podatki kažejo, da se virus najbolj širi med zaposlenimi v zdravstvi in šolstvu, med včeraj obolelimi je tudi nekaj zdravstvenih delavcev iz Topolšice. 

»Ni mogoče zaključiti, da smo dosegli vrh in se bo zadeva začela umirjati. 14-dnevna incidenca kaže, da je danes blizu 137 okužb na 100.000 prebivalcev, to pa je že zelo blizu mejnika v državnem načrtu,« je pojasnil Kacin in predstavil še okuženost na število prebivalcev po regijah, kjer je na vrhu Koroška z 240 okuženimi na 100.000 prebivalcev.

»Stanovanje je po ustavi nedotakljivo«

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je predstavila poročilo o delo inšpektorjev od izbruha epidemije pa do sedaj. Zdravstveni inšpektorat je od izbruha epidemije opravil skupno 47.100 inšpekcijskih nadzorov, od tega na področju nalezljivih bolezni 40.600.

Izrečeno je bilo preko 4900 sankcij v skupni vrednosti več kot 1,1 milijona evra. Na področju nalezljivih bolezni je bilo v primerjavi z lanskim letom opravljenih desetkrat več nadzorov. 

Opravili so tudi blizu 25.000 nadzorov karantenskih odločb vročenih ob prehodu meje.in kršiteljem izdali globe v višini skoraj 102.000 evrov. Zdravstveni inšpektorat je pristojen tudi za spoštovanje odlokov vlade v povezavi s koronavirusom, od izbruha epidemije pa do 8.10 so inšpektorji opravili 6900 nadzorov, od tega 3900 v gostinstvu, 1700 v trgovinah, 370 prireditev, ostalo pa v objektih higienske nege in drugih javnih objektih.

Izrekli so 68 sankcij v vrednosti 88.400 evrov zaradi nespoštovanja priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje pri opravljanju dejavnosti. 

Napovedan nadzor 'petkovih protestnikov'

Od 4. septembra, ko je postala uporaba mask v zaprtih prostorih obvezna, so zdravstveni inšpektorji izrekli 117 glob fizičnim osebam v skupni vrednosti 43.000 evrov. Od izbruha epidemije pa so od policije prejeli okoli 9100 predlogov za uvedbo prekrška zaradi kršitve odloka, od tega je 3700 zadev zaključenih, ostale pa so zaradi drugih prioritet zaustavljene.

Inšpektorji napovedujejo aktiven nadzor nad prireditvami in javnimi zbiranji, identificirali so javna mesta za izvedbo zabav, piknikov in porok, a na zasebna zemljišča in v notranjost stanovanj ne vstopajo. Na vprašanje, ali lahko inšpektorji vstopajo na vrt, če »se s ceste opazi, da prihaja do kršitve omejitve zbiranja«, je Potza odgovorila, da ne: »Če je vrt ograjen in gre za zasebni prostor, ne moremo vstopiti, saj je po ustavi stanovanje nedotakljivo.« 

»Z namenom preprečevane nalezljive bolezni bodo inšpektorji tudi danes v primeru protestnega shoda skupaj s policijo nadzirali spoštovanje omejitve zbiranja, uporabo mask in upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje,« je napovedala Potza. Na zdravstvenem inšpektoratu je zaposlenih sicer 84 inšpektorjev, od tega jih je vsak dan na terenu med 40 in 60. 

Glede uporabe mask je najpogostejši izgovor kršiteljev, da so masko pozabili. V tem primeru dobi kršitelj zgolj opozorilo, prihaja pa tudi do težav, ko nekdo ne želi nositi mask, ker »je pač proti temu«. »Občasno inšpektorji doživljajo verbalne napade in žalitve, ni pa še problematično. Vedno imamo možnost poklicati policijo, ki pomaga pri izvedbi postopka,« je dejala Potza. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice