Policijski vodni top na protestih v Ljubljani, 5. oktobra 2021.
Poslanec Jonas Žnidaršič je v okviru poslanskih pobud predlagal, da bi policijski vodni top, ki ga 'poznamo' s protivladnih protestov, uporabljali za gašenje požarov.

V zadnjih dneh spremljamo požar na goriškem Krasu, ki so ga gasilci včeraj uspeli lokalizirati. Pri gašenju je pomagalo pet helikopterjev. 

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je sporočila, da s sredo razglašajo zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja, na območju novogoriške, koprske in postojnske izpostave, na drugih območjih v državi pa bo razglašena velika požarna ogroženost. 

V luči dogajanja, povezanega s poletno vročino in požari, je Jonas Žnidaršič, poslanec stranke Socialni demokrati, presenetil z zanimivim poslanskim predlogom.

»Zaradi izjemno vročega in suhega poletja se grozoviti požari pojavljajo po celotni Evropi, zato se države Evropske Unije poslužujejo tudi nekaterih dobrih praks, s katerimi uspešno gasijo požare. Nekatere države recimo uporabljajo tudi policijske vodne topove,« je izpostavil.

Izpostavil je tudi velik rezervoar za vodo

Nadaljeval je: 

»Tako recimo sosednja Hrvaška, kjer je policijski top pomagal gasiti požarišče ob velikem požaru v Dalmaciji. Policijski vodni top je namreč tudi varnostno ustrezen z vidika zaščite voznika in upravljalcev topa. Prav tako pa ima tudi velik rezervoar za vodo.«

Nadalje je zapisal, da predlaga, da Slovenija ponudi na razpolago vsa razpoložljiva sredstva, ki bi lahko pomagala pri gašenju požarov, in dodal, da zato na pristojno ministrstvo podaja naslednjo pobudo: da se po vzoru Hrvaške in drugih držav vodni top slovenske policije čimprej da na razpolago Gasilski zvezi Slovenije za pomoč pri gašenju požarov v Sloveniji. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

ToneB (nepreverjen)

Tega butla Jonasa matrajo vodni topovi, saj so za radi vas bili na ulici in branili pravno državo. Kaj boš povedal ko bo po 1 septembru druga druščina pred palementom....?

Starejše novice