Slika je simbolična (foto: Bobo).
Januarska raziskava Vox populi za častnik Dnevnik kaže, da je več vprašanih nezadovoljnih z delom vlade kot zadovoljnih.

Delo vlade je kot uspešno ocenilo 46,1 odstotka vprašanih, kot neuspešno pa 47,3 odstotka. Petina vprašanih meni, da je vlada pričakovanja izpolnila. Vsem parlamentarnim strankam, razen Gibanju Svoboda, je podpora zrasla.

Pri Ninamedii so tokrat postavili tudi dodatno vprašanje o pričakovanjih do vlade. Da je vlada Roberta Goloba v sedmih mesecih delovanja izpolnila pričakovanja je odgovorilo 19,9 odstotka vprašanih, medtem ko 45,1 odstotka vprašanih meni, da pričakovanj ni izpolnila. Da je vlada pričakovanja izpolnila delno je odgovorilo 33,5 odstotka vprašanih.

Pri Dnevniku so ob tem zapisali, da je vlada v pozitivnem razmerju zdržala sedem mesecev od imenovanja. Predhodna vlada Janeza Janše je v pozitivnem razmerju vztrajala štiri mesece, vlada Marjana Šarca enajst zaporednih mesecev, medtem ko vlada Mira Cerarja vsa štiri leta ni niti en mesec uživala višje podpore od nepodpore, še poročajo.

Gibanje Svoboda še vedno z najvišjo podporo

Gibanje Svoboda ostaja stranka z največjo podporo, a se ji je podpora znižala za 1,4 odstotne točke. Ostalim parlamentarnim strankam se je podpora zvišala. Če bi bile to nedeljo volitve, bi za Gibanje Svoboda glasovalo 27,8 odstotka vprašanih. SDS se je podpora z decembrskih 21,6 odstotka zvišala na 22,5 odstotka.

NSi bi prejela 9,1 odstotka glasov (decembra 8,9 odstotka), SD 8,3 odstotka (decembra 8,2 odstotka) in Levica 6,3 odstotka (decembra 5,2 odstotka). Druge stranke bi volilo 2,6 odstotka vprašanih, 18,8 odstotka jih ne ve, koga bi volili, 4,6 odstotka pa jih ne bi volilo.

Najvišjo podporo uživa Anže Logar

Na vrh lestvice priljubljenosti politikov se je po odhodu nekdanjega predsednika Boruta Pahorja zavihtel poslanec SDS Anže Logar, na drugo pa se je uvrstila predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je na lestvici prvič.

Na tretjem mestu je evropska poslanka Ljudmila Novak, ki je prehitela premierja Roberta Goloba, ki je zdaj na četrtem mestu. Peti je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Sledijo ljubljanski župan Zoran Janković, ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, predsednik NSi Matej Tonin, vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj, deseterico pa zaključuje predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

V januarski meritvi so sicer vsi politiki, ki so bili v razpredelnici tudi decembra, razen predsednika SDS Janeza Janše, ocenjeni slabše.

Agencija Ninamedia je javnomnenjsko raziskavo opravila med 9. in 12. januarjem na reprezentativnem vzorcu 700 anketirancev.

Starejše novice