Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve je tudi letos pripravila seznam hitro rastočih podjetij za obdobje 2015-2019. Na njem je 808 podjetij s sedežem v Podravju.

Glede na metodologijo resornega ministrstva je hitro rastoče podjetje tisto podjetje, ki ima več kot 10-odstotno povprečno letno rast v triletnem obdobju in ima v prvem letu spremljanja te rasti vsaj deset zaposlenih.

Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve je pri pripravi seznama hitro rastočih podjetij v obdobju 2015-2019 upoštevala različne kriterije, med drugim se na seznam niso mogla uvrstiti podjetja, ki so imela v letu 2019 manj kot dva zaposlena in pod 100.000 evrov čistih prihodkov od prodaje. 

Število podjetij, ki je bilo vključenih pri pripravi seznama je bilo 120.459, na seznam hitro rastočih podjetij pa se je uvrstilo 5905 podjetij. Hitro rastoča podjetja predstavljajo slabih pet odstotkov vseh podjetij, zaposlujejo 16,3 odstotka vseh delavcev v državi, 98.673, in so dosegla 19,9 milijarde evrov čistih prihodkov od prodaje.

VIR: AJPES

Mikropodjetja kot temelj gospodarstva

Več hitrorastočih podjetij je bilo v Sloveniji le v obdobju 2012-2016, ko jih je Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve naštela 6.150. Po velikosti jih je tudi tokrat največ mikropodjetij, kar 57,3 odstotka vseh hitrorastočih podjetij, kar je seveda glede na dejstvo, da je število vseh mikropodjetij skoraj 110 tisoč, pričakovano.

Med hitrorastočimi podjetji je velika večina družb z omejeno odgovornostjo, kar slabih 79 odstotka, samostojnih podjetnikov pa je dobrih 20 odstotkov. 

Glede na dejavnost pa so si razmerja nekoliko bližje. Najvišji delež hitrorastočih podjetij se ukvarja s pridelovalno dejavnostjo, 20,9 odstotka podjetij, sledi trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil, 19,8 odstotka, in na tretjem mestu gradbeništvo s 16,4 odstotka. 

Vir: AJPES

Podravska regija druga v Sloveniji

Regijska porazdelitev hitrorastočih podjetij ni presenetljiva, največ jih je v osrednji Sloveniji, in sicer 36,4 odstotka, sledi Podravska regija s 13,7 odstotka podjetij, na tretjem mestu po številu hitrorastočih podjetij pa Savinjska s 10,9 odstotka podjetij

V Podravju je Agencija Republike Slovenije naštela 808 hitrorastočih podjetij v obdobju 2015-2019, kar pomeni, da je glede na 4390 podjetij v regiji delež hitrorastočih 13,7-odstoten. Za primerjavo, v obdobju 2014-2018 je bilo v Podravju 709 hitrorastočih podjetij, s čimer delež je takrat znašal 13,3 odstotka. 

Med občinami je največ hitrorastočih podjetij v Mestni občini Maribor, kjer jih je bilo v opazovanem obdobju 325, Slovenska Bistrica se ponaša z 92 podjetji, Ptuj jih ima 79, Hoče - Slivnica 36, Lenart 25, Ormož 21, Pesnica 19, Miklavž na Dravskem Polju 17, Duplek jih ima 16, Rače - Fram in Šentilj jih imata 14, Kungota, Markovci in Ruše 11, Videm in Oplotnica jih imata devet.

Selnica ob Dravi osem, Kidričevo, Poljčane in Lovrenc na Pohorju sedem, Majšperk, Hajdina in Benedikt šest, Gorišnica, Zavrč in Starše pet, Dornava, Cirkulane, Cerkvenjak, Sveta Trojica v Slovenskih goricah in Juršinci se ponašajo s štirimi hitrorastočimi podjetji, Središče ob Dravi s tremi, Destrnik, Makole, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Trnovska vas in Žetale imajo dve podjetji, Podlehnik, Sveta Ana, Sveti Tomaž in Sveti Andraž v Slovenskih goricah pa eno podjetje. Tako ima prav vsaka Podravska regija vsaj eno hitrorastoče podjetje.

Podjetja s sedežem v Mariboru

V Mariboru tako na seznamu najdemo znana podjetja, kot so Demago, Victus, Agencija Novelus, Unifitnes, Marles, Comtron, Sanabilis, pa tudi precej manjših podjetnikov, na primer Galerija Gosposka, Marpurgi, Sladoledarna Kremko Ilir Demiri, Gala Žar, Gril Ranca, Allegria ...

Podjetja s sedežem na Ptuju

Na Ptuju lahko na seznamu hitrorastočih podjetij najdemo podjetja kot so Klimamont Abi, Lak-Sim3, Mitri inženiring, Stormo storitve in montaža, Kts Kern, Alrosa Eko, Lpt tehnika v predorih, Primavet, Tab mont, Aora, Impo, Doxakey, Moto-nautika, Autran, Koban ...

Podrobnejše podatke in tudi seznam vsej podjetij, ki so na seznamu hitrorastočih v obdobju 2015-2019 si lahko pogledate na tej povezavi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice