Izjavo glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 so podali minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, Bojana Beović in vladni govorec Jelko Kacin.

Vodja strokovne skupine Bojana Beović je predstavila trenutno stanje epidemije v Sloveniji, ki je po trenutnih podatkih spodbudno. Podatke so primerjali s situacijo v Lombardiji in bi glede na izračune imeli v Sloveniji po petih tednih, če bi šli po isti poti, na intenzivni negi čez 150 bolnikov, vseh hospitaliziranih pa čez 1200 bolnikov.

»Naše številke so  po šestih tednih bistveno nižje. Hvala, da ste se držali sprejetih ukrepov in preprečili širjenje,« je dejala Beovićeva in dodala, da smo kot narod lahko ponosni.

V Sloveniji okuženih 10 tisoč ljudi

V nadaljevanju je predstavila še določene modele in grafe, ki prikazujejo dosedanji potek epidemije v Sloveniji. V začetku je prišlo do eksponentne rasti, sledil je zamik in ponovno naraščanje, po strožjih ukrepih pa je se stanje umirilo. 

»Krivulja se je obrnila navzdol in se sedaj lahko pogovarjamo o postopnem popuščanju ukrepov in normalizaciji našega življenja,« je napovedala in dodala, da je pri nas že nekaj časa število okuženih, ki nastanejo zaradi enega okuženega, pod številom ena. 

Relevantni modeli in ocene sicer predvidevajo, da je v Sloveniji kumulativno s koronavirusom okuženih 10 tisoč ljudi, na kar je potrebno računati ob sproščanju, je povedala Beovićeva. 

»Glede na rezultate različnih modelov in pristopov lahko rečemo, da je epidemija pod nadzorom. A ne gre za epidemijo, ki se zaključi in popolnoma izzveni. Prehajamo v stanje, ko bo epidemija še tlela in bomo še imeli posamezne izbruhe,« je še opozorila. 

Pripravlja se tudi naključno testiranje populacije, ki bo lahko podalo realno oceno, koliko Slovencev je okuženih z novim koronavirusom. Pri sproščanju gospodarskih dejavnosti bo izredno pomembno nošenje mask, uporaba razkužil in skrb za zdravstveno stanje zaposlenih.

»Slovenci smo izjemno deloven narod in, če nekdo gre v službo samo zaradi prehlada, se šteje za lenuha. To razmišljanje se mora spremeniti,« je še poudarila vodja strokovne skupine.

Vir: RTV (NIJZ)
Vir: RTV (NIJZ)

Zagon drugih dejavnosti v drugi polovici maja

Vlada je včeraj potrdila spremembe odloka, ki dovoljuje določene gospodarske dejavnosti že s ponedeljkom, 20. aprila. Takrat bodo lahko začele obratovati prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno-inštalaterski material, tehnično blago ali pohištvo. Prav tako bodo odprte kemične čistilnice in servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga.

Odprte bodo tudi servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles, kot so vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske, delavnice za popravilo koles. Na voljo bodo storitve, ki se opravljajo na prostem, na primer vrtnarske storitve, krovska dela, fasaderska dela, prav tako bo mogoč osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki. Dovoljene bodo športno-rekreativne storitve na prostem, v športnih objektih na prostem in na površinah za šport v naravi ob ohranjanju varne razdalje do drugih.

S 4. majem pa bodo lahko svoja vrata lahko odprli frizerski in kozmetični saloni, prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov, z izjemo prodajaln v trgovskih centrih, ter saloni za nego psov in mačk ter ostalih živali.

»Predvidoma v drugi polovici maja pa načrtujemo sprostitev tudi ostalih dejavnosti,« je napovedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek in potrdil, da v tem obdobju načrtujejo tudi ponoven zagon turistične dejavnosti.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Marko (nepreverjen)

Izjemno deloven narod so Japonci. Kot drugo, če je narod deloven, se v službah ne prepirajo, visijo na telefonih, ne kadijo nonstop, ne prelagajo krivde na druge, ki niso tako govorniško sposobni, ne podtikajo dela drugim in želijo imeti vedno vse prav. Takšni zavirajo storilnost in jih je potrebno najprej sankcionirat, če pa ne gre drugače izločiti iz sistema.

Starejše novice