Prihodnost Letališča Edvarda Rusjana Maribor je še vedno negotova. Še manj kot dva meseca traja odpovedni rok, a še vedno ni znano, kaj se bo z letališčem zgodilo po 15. juliju.

Aerodrom Maribor, v lasti podjetja SHS Aviation, ki se je pred dnevi ubadalo z blokado oziroma rezervacijo na bančnih računih, je že v začetku leta odpovedal najemno pogodbo, ministrstvo za infrastrukturo pa še vedno niti ne išče novega najemnika. 

Država mariborskega letališča ne more prevzeti, saj nima ustreznih licenc za upravljanje z mednarodnim letališčem. Tako za zaposlene na Aerodromu Maribor velja, da s 15. julijem dobijo odpovedi in se prijavijo na zavod za zaposlovanje.

V zadnjih 10 letih le 117 tisoč potnikov

Interesa za upravljanje z mariborskim letališčem pred sprejetjem novega državnega prostorskega načrta, ki predvideva širitev pristajalne steze in gradnjo novih objektov, ni. Postopek traja že več let, zaradi številnih pripomb in pritožb na osnutek načrta, pa bo po vsej verjetnosti sprejemanje tega dokumenta trajalo še nekaj časa. 

Letališče Edvarda Rusjana Maribor v zadnjih letih sameva. Letališče nima niti ene redne letalske linije, v zadnjih desetih letih pa je z njega letelo le 117.555 potnikov. Za primerjavo, na ljubljanskem letališču so zgolj lani zabeležili 1,8 milijona potnikov.

Bo morala država vračati milijone?

Na ministrstvu za infrastrukturo so potrdili, da morajo zaradi zavez pri projektu posodobitve letališke infrastrukture, ki je bila izdatno sofinancirana z evropskimi sredstvi, zagotoviti namensko uporabo infrastrukture in da vsaj pet let po koncu projekta ne sme biti bistvenih sprememb. V tem primeru bi evropska komisija sprožila postopek in bržkone zahtevala nazaj porabljena sredstva, ki niso upravičila svojega namena.

Letališče ni zanimalo nobene od 21 letalskih družb

A zgodba o tem, da mariborsko letališče ni zanimivo za letalske družbe, ni nova. Že strokovna podlaga za naložbo v posodobitev letališče infrastrukture razkriva, da letenje iz Maribora ne zanima nikogar. Leta 2011 sta t.i. Glavni načrt za Letališče Edvarda Rusjana Maribor pripravila Airport Consulting Vienna in Ljubljanski urbanistični zavod.

Scenarij iz glavnega načrta z realistično napovedjo je predvideval, da bo v Mariboru leta 2018 že več kot 300.000 potnikov, upravljavec pa naj bi s 7,4 milijona prihodkov ustvaril že pol milijona dobička. Realistična napoved, daleč od realnosti.

Potnikov je bilo v lanskem letu kar 100-krat manj od predvidenega scenarija, po neuradnih informacijah je Aerodrom Maribor v letu 2018 zabeležil okoli 800 tisoč evrov prihodkov, stroški obratovanja pa so bili več kot dvakrat višji od tega zneska.

V strokovni podlagi lahko zasledimo celo podatek, da niti ena od 21 letalskih družb v raziskavi ni pokazala zanimanja za delovanje v štajerski prestolnici. Zato so ves izračun utemeljili na predpostavki, da bi stoodstotni lastnik prepričal Adrio Airways, da bi imela štiri letala bazo na mariborskem letališču. Država tega takrat ni mogla storiti, pred tremi leti pa je Adrio tudi prodala.

Istega leta so v zgodbo mariborskega letališča z lastniškim prevzemom stopili Kitajci. A Kitajci po neuresničenih obljubah v očeh ministrice Alenke Bratušek niso več pravi kandidati za upravljanje z mariborskim letališčem.

Večina zemljišč v lasti Kitajcev

V kolikor bo država uspela najti novega upravljavca mariborskega letališča, pa bo tudi ta v prihodnje imel opravka s Kitajci. Večina zemljišč v okolici letališča je namreč v njihovi lasti. V lasti družbe Aerodrom Maribor je tudi dovozna cesta do letališča in država po pogodbi za dostop, parkiranje in vožnjo za obdobje tridesetih let plačuje po 20.000 evrov letno.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

krmača (nepreverjen)

Prodati Ruski federaciji, mislim, da bi ga kupili ?!

čarni vrag (nepreverjen)

To letališče takoj zakleniti in ključ vrčti stran.

Starejše novice