Od danes je, v skladu s spremembami odloka, možen tudi osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, ampak očitno to ne velja za prodajo sladoleda.

Številni gostinci so se razveselili dejstva, da lahko z današnjim dnem organizirajo svojo dejavnost na način, da omogočijo osebni prevzem hrane in tako vsaj deloma ponovno začnejo s poslovanjem, ki je bilo z vladnim odlokom prepovedano 16. marca. Tako so danes s to storitvijo pričeli številni ponudniki hitre prehrane, pa tudi določene gostilne in picerije. 

Glede na navedeno so današnje odprtje načrtovali tudi ponudniki sladoleda, saj so visoke temperature že odprle sezono in mnogi povprašujejo po tej mrzli ohladitvi. Nekateri so pred tem ponujali celo dostavo sladoleda, zato so bili veseli, da bodo lahko sladoled znova prodajali iz svojih kioskov

Toda po naših informacijah si gospodarsko ministrstvo drugače razlaga določbe odloka, ki v 21. točki omogoča osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki.

Po njihovi razlagi ponujanje in prodaja kot gostinska storitev ne more spadati pod izjeme in je še vedno v celoti prepovedano.

Podrobnejša razlaga, kako se prodaja sladoleda iz kioska razlikuje od prevzema hamburgerja, kebaba, ali celo pice, kar je dovoljeno, ni znana. Smo pa se s vprašanjem obrnili na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

O njihovih odgovorih bomo poročali takoj, ko jih prejmemo.

Starejše novice